Kaikkien aikojen takinkäännön tehnyt urheilupomo rajun kritiikin kohteena – Donald Trump riemastui: "Suuri, kaunis ja hohdokas sopimus"

PGA:n komissaari Jay Monahan käänsi kelkkansa miesten ammattilaisgolfia kuohuttaneessa valtataistelussa.

Uutinen golfin PGA-kiertueen ja Saudi-Arabian valtion rahoittaman LIV-kiertueen yhdistymisestä sai suuren osan PGA-pelaajista hämmennyksen valtaan. Useat PGA-pelaajat kritisoivat kiertueensa johtoa siitä, ettei pelaajia pidetty ajan tasalla kiertueiden yhdistymisaikeista.

Miesten ammattilaisgolfia lähes kaksi vuotta repinyt riita päättyi tiistaina, kun PGA, Euroopan-kiertue eli DP World Tour sekä LIV ilmoittivat yhdistyvänsä. Yhdysvaltalaispelaaja Dylan Wu kritisoi uutisen jälkeen voimakkaasti PGA:n komissaaria Jay Monahania, josta on tulossa uuden "superkiertueen" johtaja.

– Kertokaa minulle, miksi Jay Monahan perui kaiken, mitä hän sanoi kahden viime vuoden aikana, ja sai käytännössä ylennyksen koko maailman golfin toimitusjohtajaksi. Mitä tekopyhyyttä. Ilmeisesti raha voittaa aina, Wu kirjoitti Twitterissä.

Monahan osallistui tiistaina tapaamiseen PGA-pelaajien kanssa ennen Torontossa pelattavaa turnausta ja vastasi kritiikkiin tapaamisen jälkeen.

– Tunnustan kaiken, mitä olen sanonut sekä aiemman asemani. Hyväksyn sen, että ihmiset kutsuvat minua tekopyhäksi, Monahan sanoi medialle ja kertoi fuusioneuvottelun olleen luottamuksellinen.

– Emme pystyneet jakamaan tietoa tai selittämään asiaa, kuten tavallisesti tekisimme. Se johtui sitoutumisestamme säilyttää luottamuksellisuus loppuun asti, komissaari pyöritteli.

Lokakuussa 2021 perustettu LIV on houkutellut lajin supertähtiä kisoihinsa massiivisilla palkintosummilla, ja PGA on asettanut LIV-pelaajia vastaavasti kilpailukieltoon. Kiertueiden yhdistymisen myötä kaikki osapuolten väliset oikeusjutut raukeavat.

"Suuri, kaunis ja hohdokas sopimus"

ESPN uutisoi, ettei PGA ollut kertonut yhdistymisaikeesta myöskään kahdelle tähtipelaajalleen Tiger Woodsille ja Rory McIlroylle. Saudi-Arabian valtion sijoitusrahaston (PIF) rahoittama LIV tarjosi mediatietojen mukaan Woodsille 800 miljoonaa dollaria ja McIlroylle 400 miljoonaa dollaria kiertueelle liittymisestä, mutta kaksikko hylkäsi rahasumman.

LIV-leirissä yhdistymisuutinen otettiin vastaan luonnollisesti PGA-pelaajia positiivisemmalla nuotilla. Onnittelijajoukkoon liittyi myös Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump, jonka omistamilla golfkentillä on järjestetty jo useita LIV-kilpailuja.

– Tämä on suuri, kaunis ja hohdokas sopimus golfin ihmeelliseen maailmaan. Onnittelut kaikille osapuolille, Trump sanoi sosiaalisessa mediassa.

Uuden golforganisaation nimi ja kiertueiden järjestelmät ovat vielä julkistamatta. PGA:n mukaan osapuolet ovat sopineet "pyrkivänsä luomaan prosessin, jolla (LIV-)pelaajat saavat mahdollisuuden hakea jäsenyyttä PGA- tai DP World Tour -kiertueella kauden 2023 päätyttyä".

Lue myös:

    Uusimmat