Kaikkien aikojen nopeimmin kiertävä kone ja jäätävä propelli takapuolessa – McLaren F1:n isä tuo markkinoille analogisen superauton

Aikoinaan maailman nopeimman sarjatuotantoauton titteliä halussaan pitäneen superauton isä on jälleen käärinyt hihansa.

Formula 1 -autojen ja legendaarisen McLaren F1 -superauton suunnittelijana tunnettu Gordon Murray on ilmoittanut tuovansa vuonna 2022 markkinoille kaikkien aikojen ”puhtaimmin ajajalle tarkoitetun” ja ennen kaikkea analogisen superauton.

T.50-mallinimellä kulkevan proton dna:ssa on paljon samaa vuonna 1992 julkaistun McLaren F1:n kanssa. Molemmissa on kolme istuinta, joista kuljettaja istuu yksin edessä. Molemmissa on myös V12-moottori, joka tällä kertaa tulee BMW:n sijaan Cosworthilta.

Teho on noussut 550 hevosvoimasta sadalla yksiköllä, joka saattaa vielä kasvaa lukemaan 700 hevosvoimaa, mikäli 48-voltin kevythybridijärjestelmä toteutuu. Kyseessä on 12 100 minuuttikierroksella kaikkien aikojen vikkelimmin kiertävä katuauton moottori. Iskutilavuus on 4 litraa. Perässä on 6-portainen manuaali.

T.50:n listahinta on 2,4 miljoonaa puntaa, eli noin 2,9 miljoonaa euroa. Vain 100 kappaletta valmistettava auto painaa vain 980 kiloa. Gordon Murray Design ei vielä paljastanut muita oleellisia suorituskykyarvoja tiedotteessaan.

1:23
Katso video: Ford GT oli Auto 2018 -näyttelyn helmi.

Yksi auton kiinnostavimmista teknisistä yksityiskohdista on taakse sijoitettu, voimakkaan imuefektin aiheuttava propelli.

Innoituksen tähän tohtori Murray kertoo saaneensa vuonna 1978 suunnittelemastaan Brabham BT46B -formulasta. Myös siinä, T.50:n tapaan, propelli kiihdyttää auton ali ohjautuvaa ilmavirtaa. Optimaalisesti ohjattuna ilmavirta vähentää ilmanvastusta ja lisää downforcea suurissa nopeuksissa.

Murray lupaa esittelevänsä valmiin auton ensi vuoden toukokuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja