Kaikkien aikojen nopeimmin kiertävä kone ja jäätävä propelli takapuolessa – McLaren F1:n isä tuo markkinoille analogisen superauton

Aikoinaan maailman nopeimman sarjatuotantoauton titteliä halussaan pitäneen superauton isä on jälleen käärinyt hihansa.

Formula 1 -autojen ja legendaarisen McLaren F1 -superauton suunnittelijana tunnettu Gordon Murray on ilmoittanut tuovansa vuonna 2022 markkinoille kaikkien aikojen ”puhtaimmin ajajalle tarkoitetun” ja ennen kaikkea analogisen superauton.

T.50-mallinimellä kulkevan proton dna:ssa on paljon samaa vuonna 1992 julkaistun McLaren F1:n kanssa. Molemmissa on kolme istuinta, joista kuljettaja istuu yksin edessä. Molemmissa on myös V12-moottori, joka tällä kertaa tulee BMW:n sijaan Cosworthilta.

Teho on noussut 550 hevosvoimasta sadalla yksiköllä, joka saattaa vielä kasvaa lukemaan 700 hevosvoimaa, mikäli 48-voltin kevythybridijärjestelmä toteutuu. Kyseessä on 12 100 minuuttikierroksella kaikkien aikojen vikkelimmin kiertävä katuauton moottori. Iskutilavuus on 4 litraa. Perässä on 6-portainen manuaali.

T.50:n listahinta on 2,4 miljoonaa puntaa, eli noin 2,9 miljoonaa euroa. Vain 100 kappaletta valmistettava auto painaa vain 980 kiloa. Gordon Murray Design ei vielä paljastanut muita oleellisia suorituskykyarvoja tiedotteessaan.

1:23
Katso video: Ford GT oli Auto 2018 -näyttelyn helmi.

Yksi auton kiinnostavimmista teknisistä yksityiskohdista on taakse sijoitettu, voimakkaan imuefektin aiheuttava propelli.

Innoituksen tähän tohtori Murray kertoo saaneensa vuonna 1978 suunnittelemastaan Brabham BT46B -formulasta. Myös siinä, T.50:n tapaan, propelli kiihdyttää auton ali ohjautuvaa ilmavirtaa. Optimaalisesti ohjattuna ilmavirta vähentää ilmanvastusta ja lisää downforcea suurissa nopeuksissa.

Murray lupaa esittelevänsä valmiin auton ensi vuoden toukokuussa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.