Kaikki rikollisten viestintä oli vuoden ajan poliisin luettavissa reaaliajassa – Europol takavarikoi satoja aseita ja tonneittain kokaiinia: Ruotsi pääsi räjähdeiskujen jäljille

Europol kertoo tiedotteessaan, että se on tehnyt poikkeuksellisen hyökkäyksen kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Se kuvailee iskua yhdeksi suurimmaksi ja hienostuneimmaksi iskuksi salattuja viestikanavia käyttäviä rikollisia vastaan.

Kyseisessä operaatiossa rikollisverkostoihin levitettiin yhdysvaltalaisviranomaisten kehittämää salatun viestinnän välinettä rikollisten käyttöön. Rikolliset käyttävät laajalti salattua viestintää suojatakseen viestintäänsä viranomaisilta. Nyt viranomaiset saivat ujutettua oman järjestelmänsä rikollisten käyttöön.

Pahaa-aavistamattomat rikolliset käyttivät yli vuoden ajan salatuksi kuvittelemaansa viestintävälinettä, jonka ansiosta kaikki heidän viestintänsä olikin kaiken aikaa viranomaisten luettavana lähes reaaliajassa. Luotto viestinnän salattuun luonteeseen sai rikolliset toimimaan varomattomasti, ja viestintäkanavissa jaettiin jopa kuvia valtavista huume-eristä ja keskusteltiin palkkamurhista.

Lue myös:

Suomen lisäksi operaatioon osallistuivat muun muassa Tanska, Viro, Saksa, Liettua, Norja ja Ruotsi.

Europol kertoo, että salattu viestintäkanava saatiin levitettyä yli 300 rikollisryhmän käyttöön yli sataan maahan. Tietojen ansiosta yhteensä yli 800 epäiltyä on otettu kiinni sekä esimerkiksi noin 250 asetta ja kahdeksan tonnia kokaiinia on takavarikoitu. Lisäksi se on antanut erityisen ikkunan järjestäytyneen rikollisuuden toimintaan ja keskeisiin toimijoihin, joihin viranomaiset pystyvät nyt kohdistamaan toimintaansa entistä voimakkaammin.

Ruotsi: Isku maata riivanneiden pommi-iskujen tekijöihin

Ruotsin poliisin edustaja kertoo tiedotustilaisuudessa, että se teki eilen yhden laajimmista hyökkäyksistään väkivalta- ja huumerikollisia vastaan. Noin 70 kiinni otetun epäillyn joukossa oli muun muassa henkilöitä, joiden uskotaan olevan vastuussa maata riepotelleeista ampumis- ja pommi-iskuista. Saadut tiedot ovat auttaneet Ruotsin poliisin mukaan auttaneet estämään enemmän kuin kymmenen suunniteltua murhaa Ruotsissa. Kiinniottoja on tehty myös Espanjassa ja kiinniottoja uskotaan tehtävän lisää.

Ruotsin edustajan mukaan salattujen viestintäkanavien alasajot ovat olleet merkittävä apu aseellisen väkivallan vähentämisessä maassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja