Euroopan viranomaiset mursivat huumerikollisten salausjärjestelmän – miljoonat paljastuneet viestit johtivat myös Jämsään

1:54
Huumerikollisuuden tutkinnassa suuri läpimurto – rikollisten salainen viestintätekniikka onnistuttiin murtamaan

Eurooppalaiset viranomaiset ovat tehneet merkittävän läpimurron huumerikosten paljastamisessa. Viranomaiset onnistuivat murtamaan rikollisten salatun viestintätekniikan ja poliisit pääsivät käsiksi miljooniin viesteihin.

Belgian ja Hollannin poliisit iskivät tiistaina voimalla huumerikollisia vastaan. Lähes 300:ssa kotietsinnässä takavarikoitiin jopa 17 tonnia kokaiinia, aseita sekä 1,2 miljoonaa euroa rahaa.

Kaikkiaan 48 ihmistä pidätettiin.

MTV:n Rikospaikka -ohjelman tietojen mukaan operaatio kosketti myös Suomea, ja viime viikonloppuna Jämsässä poliisi otti kiinni useita henkilöitä epäiltynä törkeistä huumausainerikoksista.

Miljoonat viestit paljastuivat poliiseille

Viranomaiset pääsivät jäljille, kun he onnistuivat alkuvuodesta murtamaan rikollisten käyttämän Sky ECC -nimiseen viestijärjestelmään. Käsiksi päästiin kuuteen miljoonaan salattuun viestiin.

Sky ECC:tä käytetään puhelimissa, joissa ei ole lainkaan gps-paikannusta, kameraa tai mikrofonia. Lähetetyt viestit salataan ja ne tuhoutuvat automaattisesti.

Teknologian kehittänyt kanadalaisyhtiö kiistää, että sen laitteisiin olisi päästy käsiksi.

Belgialaismedian mukaan Sky ECC:tä on käytetty erityisen aktiivisesti Antwerpenissa, jonka vilkkaan sataman kautta kulkee paljon myös kiellettyä tavaraa.

Alamaailmassa siirryttiin uuteen teknologiaan sen jälkeen, kun poliisit mursivat edellisen viestijärjestelmä Encrochatin. Sen myötä löydettiin viime kesänä Hollannista muun muassa tämä rikollisliigan käyttämä salainen vankila ja kidutusvälineitä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja