FBI jakoi Suomelle konnilta huijatut viestit lähes reaaliajassa, KRP: "Suurin paljastava kokonaisuus mitä olemme tehneet" – erityislöytönä asetulostuspaja

4:24
KRP kertoo, minkä rikollisia pelottavan viestin tapaus antaa. Hän kuvailee myös tarkemmin, millaisia aseita 3D-tulostimin toimivasta asepajasta löydettiin.

– Tämä on Suomen viranomaisten mittakaavassa suurin paljastava rikostutkintakokonaisuus mitä me olemme tehneet, rikoskomisario Kimmo Sainio KRP:stä sanoo.

Sainio kommentoi Suomen osuutta kansainvälisessä rikostutkinnassa, jossa viranomaiset saivat rikolliset huijattua käyttämään viranomaisten vartavasten suunnittelemaa viestijärjestelmää, joka vuoti kaiken viestinvaihdon viranomaisille. Rikolliset luulivat käyttävänsä huippusuojattua viestivälinettä.

Tiedot toimitettiin Suomen viranomaisille FBI:stä.

– Saatiin hyvää tietoa lähes reaaliajassa ja päästiin iskemään saapuviin maahantuloeriin, Sainio kuvailee kansainvälistä operaatiota.

– Tämä on siinä mielessä poikkeuksellinen, että oltiin lähes reaaliajassa koko ajan tiedon päällä.

"Muun muassa" liivijengi Bandidos kohteena

Sainio kertoo, että Suomi on ollut mukana yhteistyössä useiden kuukausien ajan, ja sillä on tapaukseen liittyen yli 20 esitutkintaa kesken. Viestijärjestelmästä saatujen tietojen avulla yli 500 kiloa huumausaineita ja satoja tuhansia euroja rahaa saatiin takavarikkoon. Lähes sata henkilöä on otettu kiinni, joista eilen yli 50.

MTV Uutiset kertoi eilen viranomaisten massiivisesta yhteisoperaatiosta moottoripyöräjengi Bandidosin Tuusulan Hyrylässä sijaitsevaan kerhotilaan. Samana päivänä vastaavia iskuja tehtiin ympäri maailmaa niin, että kiinniottoja tehtiin useita satoja.

Sainio antaa ymmärtää, etteivät kiinniotot jääneet vain Bandidosiin. "Muun muassa siihen" hän vastasi, kun MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen kysyi, viittasiko Sainio juuri kyseiseen operaatioon.

Sainio kertoo, että viranomaiset ovat kuitenkin yhä alkuvaiheessa monien tapausten esitutkinnassa, sillä niihin liittyvät kiinniotot tapahtuivat eilen.

– Tulevaisuus vasta näyttää, mitä kaikkea paljastuu.

3D-tulostimia käyttänyt asepaja paljastui

Saatujen viestitietojen ansiosta on saatu paljastettua muun muassa kannabiksen maahantuontia. Erityinen löytö oli asepaja, jossa tekijät valmistivat ampuma-aseiden muoviosia 3D-tulostimilla ja kokosivat niistä metalliosien kanssa toimivia ampuma-aseita.

– Tämä on aika tuore juttu, yhden jutun esitutkinnassa niitä saatiin takavarikkoon ja sitä kautta päästiin eteenpäin tutkinnassa, Sainio kertoo.

Tutkinnassa saatiin takavarikkoon jo valmistuneita aseita sekä paljon niiden osia. 

– Ihan merkittävä löytö kansainvälisissä mittasuhteissakin, Sainio luonnehtii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja