Kaikille opiskelijoille ei riitä kämppää

Opiskelija-asuntoja vuokraavilla säätiöillä on kiireisin aika. Tuhansia hakemuksia on jonossa ja jo etukäteen on varmaa, ettei kaikille asuntoa riitä.

– Meillä Turussa on 3 500 uutta hakemusta. Näin siitä huolimatta, että turkulaisille emme asuntoja anna eikä tämä luku sisällä asunnonvaihtoa jonottavia. Noin tuhat jää ilman asuntoa tässä vaiheessa, sanoo Turun Ylioppilaskyläsäätiön toimitusjohtaja Kalervo Haverinen.

Helsingissä jonossa on 5 700, Tampereella 5 800, Jyväskylässä 5 500, Oulussa 4 400 ja Kuopiossa 1 100 hakijaa. Luvut eivät kuitenkaan ole suoraan vertailukelpoisia, sillä opiskelija-asuntosäätiöiden välillä on tilastointieroja. Joissakin luvuissa on mukana asunnon vaihtajat, toisissa vain täysin uudet hakijat, jotka tulevat opiskelupaikkakunnan ulkopuolelta.

Vähitellen kaikki kuitenkin löytävät paikkansa. Kalervo Haverisella on pitkä kokemus opiskelija-asuntoalalta eikä hän ole koskaan kuullut, että opinnot olisivat kaatuneet asunnon puutteeseen.

– Tosin ensimmäiset viikot voi joutua selviämään väliaikaisille ratkaisuilla kuten kaverien luona tai kulkemalla pitkää matkaa kotipaikkakunnalta, sanoo Haverinen.

Soluasunto ei kelpaa kaikille

Opiskelija-asuntojen historiassa on monenlaisia toinen toistaan vaatimattomampia ratkaisuja. Esimerkiksi Jyväskylässä Kortepohjan ylioppilaskylässä oli aikanaan asumismuoto, jota kutsuttiin toveriyksiöksi. Siinä kaksi toisilleen tuntematonta opiskelijaa sijoitettiin samaan 20 neliön yksiöön. Varhaisissa soluasunnoissa saman huoneen joutui jakamaan vieraan ihmisen kanssa.

– Ajat ovat muuttuneet siitä, kun itse opiskelin. Silloin oli kaksi henkeä huoneessa. Nyt suurin osa kysyy yksiötä, ja jos sitä ei saa, niin opiskelija-asunto jää ottamatta, kertoo Haverinen.

Tilanne tasoittuu nopeasti

Vaikka tilanne on nyt vaikea, niin se muuttuu nopeasti.

– Hakemusjono elää koko ajan. Jo lokakuussa voi saada asunnon aika nopeastikin, jos ei aseta kovin monia vaatimuksia asuntotyypin tai sijainnin suhteen, sanoo asiakkuuspäällikkö Liina Länsiluoto Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiöstä.

– Aluksi kannattaa ottaa vastaan mikä tahansa asunto. Sen jälkeen voi alkaa hakea sitä toiveasuntoa, neuvoo Kalervo Haverinen.

Lue myös:

    Uusimmat