Kahvin piristävä vaikutus ei johdu vain kofeiinista, sanovat tutkijat

Kannattaako sumpin kanssa kitsastella kesän juhlissa? Makutestissä suomalaisten arjen ja juhlan suosikit, eli vaaleapaahtoiset kahvit 7:44
KATSO MYÖS VIDEO: Kaupan halvin kahvi yllätti totaalisesti makutestissä – Halpa vs. kallis -raati: "Mikä meitä vaivaa?"

Portugalilaiset tutkijat selvittivät, perustuuko aamukahvin piristävä vaikutus sen sisältämään kofeiiniin vai rutiinien merkitykseen.

Jos ajattelit korvata aamukahvisi kofeiinipillerillä, kannattaa miettiä uudelleen. 

Portugalilaistutkimuksen mukaan kahvinjuontirutiinilla on myös merkitystä kahvin piristävässä vaikutuksessa.

Tutkijat halusivat selvittää löytyisikö aivojen mekanismeista ja toiminnallisista yhteyskuvioista selittävää tekijää sille, että kahvia säännöllisesti juovat kokevat tarvitsevansa joka-aamuisen kahviannoksensa saadakseen päivänsä käyntiin, kertoo New York Post.

Frontiers in Behavioural Neurosciencen julkaisemaan tutkimukseen osallistui 83 ihmistä, jotka joivat vähintään yhden kupin kahvia päivässä.

47 osallistujalle tehtiin pään magneettikuvaus ennen kahvinjuontia ja 30 minuuttia kahvinjuonnin jälkeen.

Kaikkia osallistujia pyydettiin pidättäytymään syömästä tai juomasta mitään kofeiinipitoista vähintään kolmen tunnin ajan ennen magneettikuvausta.

Lopuille 36 osallistujalle annettiin kuumalla vedellä laimennettua kofeiinia. Myös heille tehtiin pään magneettikuvaus ennen kofeiinin saantia ja puoli tuntia sen jälkeen. 

Kahvin piristävä vaikutus ei perustu vain sen kemiallisiin vaikutuksiin

Aivokuvat osoittivat, että kahvi, joka on tutkimusten mukaan piristävä psykostimulantti, oli vastuussa vain tietyistä muutoksista aivotoiminnoissa. Kofeiini puolestaan vaikutti eri muutoksiin aivotoimminnassa.

MRI-kuvat osoittivat, että huomiokyky, lyhytaikainen muisti ja keskittymiskyky lisääntyivät kahvin juomisen jälkeen, mutta ei silloin, kun osallistujat nauttivat kuumaan veteen laimennettua kofeiinia.

Lisäksi tutkimus osoitti, että kahvin juominen tekee yksilöistä valmiimpia siirtymään lepotilasta työtilaan vähentämällä yhteyksiä siihen aivojen osaan, joka on aktiivisempi silloin, kun ihminen on passiivinen.

Tutkijat esittävät, että kofeiini yksin ei useinkaan riitä piristämään ihmistä aamuisin, vaan siihen vaaditaan erityinen kahvinjuontikokemus.

Kahvinjuontirituaali tuo iloa kahvista pitävälle, mikä on tärkeä osa kokemusta siitä, että on valmis päivän tehtäviin, yksi tutkimuksen kirjoittajista, lääketieteen professori Nuno Sousa sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat