Voiko jauhoja tai kahvia vielä käyttää, jos ne jäivät talveksi mökille?
Voiko mökille talveksi jätettyjä elintarvikkeita vielä käyttää, vaikka niiden parasta ennen -päivämäärä olisi jo ylittynyt? Näin vastaa asiantuntija.
Suurimmalle osalle suomalaisista kesämökki on kirjaimellisesti paikka, jossa vietetään aikaa lähinnä kesäisin. Syksyn tullen mökki laitetaan niin sanotusti talviteloille ja jäädään odottelemaan innolla seuraavaa mökkikautta.
Mutta mitä pitäisi tehdä kesämökin kuiva-ainekaappien tuotteille mökkikauden päätteeksi? Voiko elintarvikkeet jättää surutta kaappiin ja käyttää seuraavana kesänä? Näihin kysymyksiin vastasi Huomenta Suomen haastattelussa Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen.
Jauhoja ei kannata heittää suoraan roskiin
Mökin kuiva-ainekaappiin saattaa jäädä säilöön esimerkiksi erilaisia jauhoja. Jos jauhojen parasta ennen -päiväys ehtii umpeutua talven aikana, on Tuovisen mukaan hyvä ottaa käyttöön omat aistit jauhojen käyttökelpoisuutta tarkastellessa.
– Automaattisesti niitä ei kannata heittää pois. Kannattaa katsoa, ettei pussissa ole ötököitä tai tuholaisia ja tuoksuttaa, tuoksuuko ihan normaalilta, Tuovinen vinkkaa.
Tuovisen mukaan esimerkiksi täysjyväjauhoista kyllä haistaa, jos niiden sisältämä rasva on alkanut tuoksua epämiellyttävältä. Parasta ennen -päiväyksen ylittäneitä jauhoja voi kuitenkin hyvin käyttää vielä perusleivonnaisten, kuten pizzapohjan tai sämpylöiden valmistuksessa.
– Näissä ei ole niin oleellista, miten jauhot toimivat. Jos tekee sen sijaan macaron-leivoksia tai muita haastavia leivonnaisia, niin sitten jauhojen käyttäytyminen on todella oleellista tietenkin.
Entä sitten mökille talveksi jäänyt kahvi, kannattaako sitä vielä juoda? Katso vastaus jutun yllä olevalta videolta.
Katso myös koko haastattelu: Mistä tietää, ovatko mökille jääneet elintarvikkeet vielä käyttökelpoisia?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa