Mainos

Kahvilla yllättävä vaikutus Parkinsonia sairastavien vereen – uusi apu diagnosointiin?

Tutkimuksista tiedetään, että paljon kahvia ja muita kofeiinijuomia nauttivat ovat pienentyneessä vaarassa sairastua Parkinsonin tautiin. Tuoreen japanilaistutkimuksen perusteella kofeiinipitoisuudet potilaiden veressä eivät kuitenkaan suurene tavalliseen tapaan, vaikka he joisivat yhtä paljon kahvia kuin terveet. Havaintoa voi mahdollisesti hyödyntää Parkinsonin taudin diagnosoinnissa.

Arvostetussa Neurology-lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 108 Parkinson-potilasta ja 31 tervettä samanikäistä verrokkia.

Tulokset osoittivat Parkinsonin tautia sairastavien veressä olevan systemaattisesti vähemmän kofeiinia sekä kofeiinin aineenvaihduntatuotteita, vaikka heidän kofeiinin saantinsa oli samaa tasoa kuin terveiden verrokkien. Tämä havaittiin Parkinson-diagnoosin hiljattain saaneilla, mutta myös pitempään sairastaneilla.

Analyysissa huomioitiin kofeiiniaineenvaihduntaan vaikuttavat perinnölliset erot sekä muun muassa potilaiden ikä ja sukupuoli, mutta ne eivät selittäneet tuloksia.

On mahdollista, että esimerkiksi Parkinsonin taudin hoidossa käytettävät lääkkeet vaikuttavat kofeiiniaineenvaihduntaan, ja siksi tulokset pitää varmistaa uusissa ja suuremmissa tutkimuksissa. Jos havainnot varmistuvat, kofeiinipitoisuutta ja kofeiinin aineenvaihduntatuotteiden pitoisuuksia voi mahdollisesti hyödyntää Parkinsonin taudin tunnistamisessa.

Suomessa Parkinsonin tautia sairastaa noin 14 000 ihmistä. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa muun muassa vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–70-vuotiailla.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Miten kahvi päätyy kuppiisi?

MTV:n Makuja.fi-sivusto pääsi Meiran tehtaalle seuraamaan, millaisen matkan kahvi kulkee Suomessa tehtaalta kuppiin. Katso video alta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.