Kahdet potkut kesken harjoituskauden – menestysvalmentaja Simo Valakarilta suoraa puhetta irtisanomisistaan: "Siitä ei ole epäilystäkään"

Huhtikuussa norjalaisen Tromsö IL:n peräsimestä potkut saanut Simo Valakari ei sulje pois paluuta kotimaan kentille valmentajaksi.

Valakari siirtyi norjalaisseuran päävalmentajaksi kesällä 2017. Liki kolmivuotinen taival tuli kuitenkin huhtikuussa tiensä päähän, kun viime kauden päätteeksi sarjaporrasta alemmas pudonnut Tromsö IL antoi lähtöpassit suomalaisvalmentajalle kesken harjoituskauden.

Vuodet Norjassa koulivat Valakarista paremman valmentajan. Valakari sai kokea Norjassa myös jalkapallomaailman raadollisuuden. Tai loogisuuden, niin kuin Valakari itse asian muotoilee.

– Fakta on se, että olen tällä hetkellä parempi valmentaja kuin silloin, kun tulin tänne. Paljon on asioita tapahtunut ja olen kokenut sen jalkapalloilun loogisuuden. Yhtenä hetkenä olet ihan huipulla ja seuraavalla hetkellä, kun sinulla ei ole sinua puolustavia tuloksia, olet huonointa, mitä seuralle voi tapahtua. Olen kokenut kaikki ääripäästä, Valakari toteaa MTV Urheilun haastattelussa.

Valakari luotti rohkeasti omaan pelitapaansa, mikä tuottikin ihan kelvollisia tuloksia. Viime kaudella kuitenkin toisenlaiset haasteet mutkistivat Valakarin valmennusprosessia.

– Kun tulin tänne, näin heti, että meillä on hyvä joukkue täällä. Pojat olivat vain vähän hukassa monesta eri syystä. Se oli tietyllä tavalla helppo saada kuosiin.

– Sitten tuli jalkapallon toinen osa esiin. Pitää ajatella taloutta, ja seuran täytyi tehdä radikaaleja muutoksia pelaajabudjettiin, tietynlaisiin satsauksiin ja piti myydä parhaita pelaajia. Asiat vaikeutuvat jalkapallossa. Yritimme tsempata läpi ja viime vuonna valitettavasti päättyi putoamiseen. Ei pelattu koko kautta tarpeeksi hyvin, että olisimme ansainneet pysyä sarjassa. Emme ansainneet sitä, Valakari summaa putoamiseen päättynyttä viime kautta.

Jälleen tullaan Valakarin mainitsemaan jalkapallon loogisuuteen. Kun tulokset eivät ole toivottuja, kaikki muuttuu. Kohtelu muuttui, kun voittoja ei tullut. Aikaisemmin kehuja kerännyt erilainen pelitapa ja valmennuskulttuuri tuomittiinkin lopulta tylysti.

– Viimeisiin päiviin asti minusta ei puhuttu suomalaisena valmentajana. Ainoastaan sitten, kun asiat menivät tosi huonosti, sitten ruvettiin sanomaan, ettei Suomesta voikaan tulla futisvalmentajaa. Omaan filosofiaan, identiteettiin ja omiin arvoihin uskominen ja yrittää tuoda sitä erilaiseen kulttuuriin. Asiat menivät niin kauan hyvin, kuin oli tuloksia, jotka puolustivat sinua, Valakari sanoo.

Valakari havaitsi muutoksen myös seuran sisällä.

– Totta kai sen aistii. Silloin kun menee hyvin, seuran henkilöt tulevat paljon avoimemmin juttelemaan. Silloin kun ei mene, näet selvän kyräilyn. Monta viikon avausta pidin koko meidän seuralle, että tulevat samalla tavalla toimistoon juomaan kahvia, kun ollaan hävitty. Ei se meitä muuta ihmisinä. Futiksessa hävitään ja voitetaan. Se on osa tätä bisnestä. Sen ei pitäisi meidän suhteita muuttaa, mutta tämä on niin bisnesorientoitunutta touhua, että se muuttaa myös ihmissuhteita.

Lopulta koronaviruspandemian aiheuttamat haasteet toimivat sytykkeenä Valakarin potkuille.

– Korona-aikana tämä loppujen lopuksi kärjistyi. Meidän tavoite oli nousta takaisin Eliteserieniin. Minun ainoa kysymys seurajohdolle oli, että ollaanko me seura, joka tekee kaiken mahdollisen, että me noustaan sinne, vai toivommeko vain asioita. Onko se vain sanahelinää? Kun saimme ensimmäinen mahdollisuuden lomauttaa pelaajat, me tehtiin se, eikä edes mietitty mitään muuta mahdollisuutta, Valakari kertoo kriittiseen sävyyn.

Potkut ovat Valakarille uran toiset. 47-vuotias valmentaja sai kenkää SJK:sta vuonna 2017 – niin ikään kesken harjoituskauden. Valakari myöntää, että hänen toiminnassaan on varmasti yhä kehitettävää, mutta pysyy silti lojaalina omille arvoilleen.

– Suurin osuus, miksi olen saanut potkut, on ollut minun toiminnassa. Siitä ei ole epäilystäkään, mutta edelleen molempien hommien jälkeen voin katsoa itseäni peiliin. Seisoin omien arvojeni takana. Minut tuotiin molempiin seuroihin tuomaan huippujalkapalloilua ja tuomaan tuloksia. Tein paljon virheitä, mutta tein paljon asioita, jotka tekisin samalla tavalla, Valakari summaa.

Suomi ja Veikkausliiga houkutteleva vaihtoehto

Edellisen kerran Veikkausliigassa kaudella 2016 valmentanut Valakari on niittänyt Suomessa menestystä. Hän luotsasi SJK:n Suomen mestariksi kaudella 2015 ja Suomen Cupin voittoon kaudella 2016. Valakari on avoin palaamaan takaisin Suomeen.

– Ilman muuta. Näen, että siellä on mahdollista tehdä asioita. Sen olen oppinut tämän matkan aikana.

Valmennusvisiitti Norjassa avasi myös Valakarin silmiä suomalaiseen jalkapalloon liittyen.

– Olen tosi tarkkaan seurannut suomalaista jalkapalloa. Olen huomannut, että asioita yritetään tehdä hyvin. Olin aika kriittinen, että Suomessa ei ole tarpeeksi hyvät olosuhteet tehdä asioita, mutta itse asiassa ne ovat ihan riittävällä tasolla, Valakari toteaa.

Taidollisesti Norjan ja Suomen sarjoja on haastava verrata, mutta norjalaisten harjoituskulttuuri kääntää mittarin hieman heidän edukseen.

– Pelaajat ovat tosi urheilullisia Norjassa. Pelitempo, harjoittelun intensiteetti, harjoittelumoraali ja työntekokulttuuri ovat todella korkealla tasolla Norjassa, ja sen vuoksi jokapäiväinen tekeminen nousee ehkä astetta korkeammalle kuin Suomessa. Nämä jätkät todella haluavat treenata täällä, Valakari valaisee.

– Nämä eivät missään nimessä ole yhtään parempia futaajia kuin suomalaiset. Uskon, että Suomessa meillä on fiksumpia pelaajia.

Lue myös:

    Uusimmat