Kahden kilometrin päästä ammuttu harhaluoti pysähtyi Kirsin kirjahyllyyn: "Luodinreikä oli 10 senttiä pääni yläpuolella – onneksi ei ole pitkiä sääriä"

2:20
Metsästäjiä koskevat tarkat ohjeet: "Jos on vähänkään epävarmuutta, jätetään ampumatta"

Lapin kansallispuiston harvinainen onnettomuus, jossa metsästäjän ampuma luoti tappoi maastopyöräilijän, havahdutti Kirsi Markulan muistelemaan omaa läheltä piti -tilannettaan 15 vuoden takaa. Sallan kunnanlääkärinä toimiva Markula kirjoitti Twitterissä, kuinka harhaluoti läpäisi Markulan talon lokakuussa 2005.

– Metsästäjän harhaluoti lensi talomme päätyseinästä sisään. Meni läpi vaatekaapin ja väliseinän. Pysähtyi umpipuiseen kirjahyllyyn. Luodin lentorata kulki 10 cm minun päästäni. Harhaluoti oli ammuttu 2 kilometrin päästä. Minulla oli hyvä tuuri.

Lynkkausmieliala harmitti

Kyseinen twiitti herätti noin miljoona jatkokysymystä. Siispä soitimme tohtori Markulalle.

– Tässä tapauksessa harmitti suuresti tämä lynkkausmieliala metsästäjää kohtaan. Antaisi ensin viranomaisten selvittää. Siksi minäkin kirjoitin muistostani Twitteriin, Markula kertoo MTV Uutisille.

Markulan taloon napsahtanut harhaluoti nousi otsikoihin jo 15 vuotta sitten. Iltalehti hämmästeli tapausta 24. lokakuuta 2005.

– Olin keskiviikkoaamuna (19.10.2005) yhdeksän aikaan nousemassa sängystä ylös 1-, 4- ja 7-vuotiaiden lasteni kanssa, kun kuului kauhea poksaus ja makuuhuoneessa lensi sirpaleita, Markula kertoi tuolloin IL:lle.

Aluksi Markula luuli, että lamppu oli räjähtänyt, mutta sirpaleet olivatkin lastulevyn palasia. Hän soitti poronhoitotöissä olleelle miehelleen ja myös naapurilleen, joka kehotti käymään ulkona. Kun seinästä löytyi reikä, naapuri kehotti soittamaan poliisille.

– Poliisi sanoi aluksi, että pysykää matalana toisessa päässä taloa, tulemme äkkiä. No, Sallan Naruskassa se äkkiä on puolitoista tuntia, Markula naurahtaa.

"Ei osuisi, vaikka 10 vuotta sieltä ammuskelisi"

Poliisia odotellessa tieto tapahtuneesta oli kiirinyt myös Rajavartiolaitokselle, jolla oli helikopteri Sallassa. Naapuri oli puolestaan soitellut metsästyskavereilleen kysellen, ovatko he ammuskelleet. Eivät olleet, mutta olivat kuulleet vaarasta ampumista 10 minuuttia aiemmin, Markula kertaa.

Kopteri löysi metsästäjät verrattain nopeasti, prikulleen kahden kilometrin päässä Markulan talosta.

– Siellä olivat luvallisilla mailla ja aseilla ampuneet lintua puuhun, ylös latvaan päin. Luoti oli kiivennyt männikköisen mäen ja osunut taloon.

– Jos siihen ihmisen laittaisi ja sanoisi, että saat miljoonan, jos osut taloon, niin ei varmasti osuisi, vaikka 10 vuotta sieltä ammuskelisi, arvioi Markula osuman todennäköisyyttä.

Mutta seuraavana kesänä Markulan talosta löytyi toinenkin luodinreikä. Teereä tähdänneet eteläsuomalaiset metsämiehet olivat osuneet myös talon katonrajaan vintille, jossa ei ole asutusta.

Viranomaiset hyllynsiirtopuuhiin

Tapaus selvisi siis jo ennen kuin poliisi ehti paikalle ja Rajavartioston kopteri laskeutui Markuloiden pellolle. Mutta oli viranomaisista hyötyäkin.

Lapin kelohongasta tehtyä hyllyä ei ollut ihan helppo siirtää, jotta poliisi saisi tarkastella siihen tullutta luodinreikää ja itse luotia. Kun kysyn, voisiko hyllyssä yhä olevasta luodinreiästä ottaa kuvaa, Markula pyytää minua nostohommiin Sallaan.

– Sitä tuotiin taloon neljän miehen voimalla kolmessa osassa. Naapurin mies sanoi, että Kirsi kun sä muutat, niin mä en tule talkoisiin, Markula murjaisee.

Painavalta kuulostaa. Siispä nyt jutussa on tyydyttävä kuvaan koko kirjahyllystä. Jykevältä näyttää.

– Siellä se reikä on, Markula vakuuttaa.

Ei pelottanut, mutta onneksi ei ollut pitkiä sääriä

15 vuoden takainen sattuma naurattaa jo nyt Markulaa. Tapauksen jälkeenkään Markulaa ei pelottanut, vaikka esiin nousi ajatuksia, miten hänen kolme silloin pientä lastaan olisivat pärjänneet, jos Markulaan olisi osunut.

– Olin luodin osumishetkellä nousemassa sängystä ylös ja väliseinän luodinreikä oli 10 senttiä pääni yläpuolella siinä, missä sängyn vieressä seison. Lyhyydestä on kerrankin hyötyä, 165-senttiseksi tunnustautuva Markula jatkaa.

– Onneksi ei ole pitkiä sääriä.

– Eikä se tänne enää uudelleen tapahdu, koska eihän kenenkään taloon voi kaksi kertaa osua luoti seinän läpi, Markula uskoo.

Niin, paitsi Markulan taloon se luoti osui kahdesti, tosin samalla kertaa.

Teerimiehet kaffille ja kättä päälle

Tapaus ei myöskään nostanut Markulalla minkäänlaista kaunaa metsästäjiä tai koko alaa kohtaan, pikemminkin päinvastoin. Kun tapauksesta kirjoitettiin sen ajan metsästyspalstalla, Markula kävi itse kirjoittamassa kokemuksistaan, mitä metsästyspiireissä arvostettiin paljon.

Kun luoti oli löydetty ja tapaus selvitetty, eteläsuomalaiset teerestäjät eivät nekään luikkineet kivääri koipien välissä takaisin koteihinsa.

– Tamperelaisia miehiä olivat. Juotiin kaffit ja lyötiin kättä päälle, Markula tiivistää, miten harhaluotiasiat hoidetaan Lapin tapaan.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja