Metsästäjä ampui maastopyöräilijän kuoliaaksi Urho Kekkosen kansallispuistossa – poliisi tutkii törkeää kuolemantuottamusta

0:58
Tämä kaikki tapaturmasta tiedetään.

Lapin poliisi sai eilen aamupäivällä kello 11 aikaan ilmoituksen, jonka mukaan metsästäjän laukaus oli osunut maastopyöräilijään. 30-vuotias mies menehtyi onnettomuuspaikalle.

Tapaturmapaikka on poliisin tiedotteen mukaan Urho Kekkosen kansallispuistossa Kemihaaran ja Korvatunturin väliseltä alueelta.

– Osuman saanut pyöräilijä oli reitillä neljän muun henkilön kanssa maastopyöräilemässä. Seurueen lähimmät henkilöt antoivat haavoittuneelle ensiapua. Pyöräilijä menehtyi tapahtumapaikalla vammoihinsa, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Uhri on 30-vuotias mies, joka on kotoisin pääkaupunkiseudulta. Muihin seurueen pyöräilijöihin ei poliisin tietojen mukaan kohdistunut välitöntä vaaraa.

Poliisi käynnistää tapauksesta esitutkinnan ja selvittää tapahtumien kulun. Tässä vaiheessa metsästäjää epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Tahallisuutta ei epäillä

Tutkinnanjohtaja Marko Ijäksen mukaan tämänhetkisten tietojen mukaan tapauksessa ei ole syytä epäillä tahallisuutta.

Poliisi ei ole vielä ehtinyt kuulla asianosaisia tai silminnäkijöitä. Hän ei toistaiseksi kommentoi epäillyn ikää tai sitä, onko hänellä runsaasti aiempaa metsästystaustaa.

Tutkinnanjohtaja ei keskeneräisen tutkinnan vuoksi osaa sanoa, miten kaukana epäilty oli uhrista asetta laukaistessaan. Ijäksen mukaan epäilty oli lintumetsällä yksinään ja hänen lupansa olivat kunnossa.

Paikallisilla on oikeus metsästää kansallispuistoalueella.

– Käsitykseni mukaan pyöräseurueen jäsenet soittivat hätänumeroon. Metsästäjä on itse tullut paikalle, kun lähti katsomaan, mihin hänen ampumansa laukaus osui. Hän odotti onnettomuuspaikalla viranomaisia, eikä siis poistunut paikalta mitenkään, Ijäs kertoo. 

Vaikea pelastustehtävä

Pelastusolosuhteet olivat tutkinnanjohtajan mukaan lauantaina aamupäivällä hyvin haastavat. Hän huomauttaa, että Urho Kekkosen kansallispuistolla on maine "Euroopan viimeisenä oikeana erämaana". 

– Asutusta ei ole lähimaillakaan. Läheinen tie vie Kemihaaraan ja siitä on onnettomuuspaikalle vielä 10 kilometriä tietöntä taivalta, tutkinnanjohtaja kertoo.

Paikalle ei huonon kelin vuoksi lähetetty pelastushenkilökuntaa lentoteitse. Uhri ehti menehtyä ennen pelastajien saapumista paikalle syrjäiselle paikalle.

– Lapissa on satanut paikoin jopa 40 senttiä lunta, joten se osaltaan hidasti pelastustöitä. Pelastusviranomaiset menivät paikalle maata myöten. Lentokeli ei olisi ollut paras mahdollinen, Ijäs kertoo.

Rikosnimikkeet saattavat vielä muuttua esitutkinnan aikana. Törkeästä kuolemantuottamuksesta vähimmäisrangaistus on rikoslain mukaan vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta vankeutta.

Pyöräilijät olivat merkityllä ulkoilureitillä

Urho Kekkosen kansallispuiston järjestyssäännön mukaan metsästys on sallittu retkeilijöiden suosimassa kansallispuistossa paikallisille asukkaille kotikuntansa alueella.

Ulkopaikkakuntalaisille ei myönnetä metsästyslupia kansallispuistoon. Lisäksi järjestyssäännössä kerrotaan, että saamelaisilla on alkuperäiskansana oikeus harjoittaa kansallispuistossa kulttuurimuotoonsa kuuluvia perinteisiä elinkeinoja kuten poronhoitoa, kalastusta ja metsästystä.

Pyöräily puistossa on sallittu maastoon merkityillä ulkoilureiteillä ja erikseen järjestyssäännössä määritellyillä reiteillä. Lumipeitteisenä aikana pyöräily on sallittu kaikkialla muualla, paitsi huolletuilla laduilla.

–  Pyöräilijät ovat tässä tapauksessa olleet maastoon merkityllä ulkoilureitillä, Ijäs sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja