Mainos

Kahdeksalle tuomio Suomen ensimmäisessä ihmiskauppajutussa

Tuomioiden pituudet vaihtelevat viidestä vuodesta runsaaseen kahteen vuoteen. Virolaissuomalainen liiga paritti 15:ta virolaisnaista Etelä-Suomessa.

Helsingin käräjäoikeus on langettanut Suomen historian ensimmäisen ihmiskauppatuomion. Virolaissuomalaisen liigan katsottiin kuljettaneen 15 virolaisnaista paritettaviksi Helsinkiin ja muualle Etelä-Suomeen.

Tuomioiden pituudet vaihtelevat viidestä vuodesta runsaaseen kahteen. Kovimman, viiden vuoden vankeusrangaistuksen sai 32-vuotias virolainen törkeästä ihmiskaupasta ja törkeästä parituksesta. Liigaan kuuluneet suomalaismiehet tuomittiin liki neljän vuoden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin samoista syytteistä.

- Tuomioiden pituuksia voidaan pitää ihan normaaleina, kun otetaan huomioon, että rangaistusasteikko on kahdesta vuodesta kymmeneen vuotta vankeutta, sanoo toisen suomalaissyytetyn asianajaja Kari Hämeen-Anttila.

- En voi sanoa olevani pettynyt tuomioon, mutta päämieheni on varmaan pettynyt siihen, Hämeen-Anttila lisää.

Muut kolme virolaismiestä tuomittiin yli kolmen vuoden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin törkeästä ihmiskaupasta ja törkeästä parituksesta. Ainoa naissyytetty sai törkeästä ihmiskaupasta kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottoman vankeustuomion. Yksi virolainen tuomittiin parituksesta vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Lisäksi tuomitut joutuvat korvaamaan valtiolle yhteensä yli 100 000 euroa vahingonkorvauksia.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi todistajana kuullun, prostituoituna toimineen virolaisnaisen 13 000 euron korvausvaatimuksen, koska hän ei ollut jutussa asianomistajana. Keskeisenä todistajana kuultu nainen katosi juuri ennen oikeudenkäyntiä, mutta ilmoittautui poliisille katoamisen tultua julkisuuteen.

Syyttäjä Sirpa Väätäinen kertoo olevansa tyytyväinen tuomioon.

Kehitysvammaisen naisen pakottaminen raskauttavinta

Virolaissuomalaisen liigan maahantuomia naisia paritettiin loka-maaliskuussa Helsingin lisäksi muun muassa Hämeenlinnassa, Turussa ja Tampereella. Naisten lasketaan tuottaneen liigalle liki 80 000 euron tienestit.

Osa prostituoituina toimineista naisista ilmoitti oikeudessa tulleensa Suomeen täysin omasta halustaan ja tienneensä pestinsä todellisen luonteen.

Liiga käytti rajuja keinoja kontrolloidessaan naisia. Naisille määrättiin työajat ja heidän liikkumistaan ulkona rajoitettiin. Liiga valvoi sääntöjä tiukasti ja antoi sakkoja niiden rikkomisesta.

Yksi paritetuista oli kehitysvammainen 21-vuotias nainen, joka huijattiin Suomeen lupaamalla hänelle lastenhoitotyötä. Kolmessa viikossa kehitysvammainen nainen tuotti liigalle 9000 euroa saamatta itse mitään.

Toinen virolaisnainen luuli tulevansa Suomeen seuralaispalveluun eikä prostituoiduksi.

Asianajaja Kari Hämeen-Anttila piti juuri kehitysvammaisen naisen huijaamista Suomeen ihmiskauppatuomion raskauttavana osana. Juttua pidetään merkittävänä ennakkotapauksena.

- Törkeä ihmiskauppa oli nyt ensimmäistä kertaa sovellettavana, joten ei ole mitään mihin sitä voisi verrata, Hämeen-Anttila sanoo.

- Aivan varmasti ihmiskauppajuttuja tulee tämän jälkeen lisää. Kunhan tämä juttu on käsitelty loppuun asti, on meillä jonkinlainen käsitys siitä, mikä on ihmiskauppaa ja mikä on paritusta.

Hämeen-Anttila pitää todennäköisenä, että joku päämiehistä valittaa tuomiostaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.