Mainos

Käännettävä kevyttakka sisustuselementtinä

Uusiin pientaloihin asennetaan nykyään poikkeuksetta tulisija lisä- ja varalämmönlähteeksi. Tässä nähtävään taloon niitä tulee kaksi, joista yläkertaan niin sanottu kevyttulisija. Nimensä mukaisesti se voidaan sijoittaa talossa – tietysti määräykset ja rakenteet huomioon ottaen – lähes minne tahansa. Vapautta sijoitteluun tuo myös se, että sitä voi halutessaan kääntää vaivatta haluttuun katselusuuntaan.

Tulisijan teho riittää valmistajan mukaan noin 70 neliön kokoisen alueen lämmittämiseen. Toimintaperiaate on sellainen, että tulisijassa voidaan pitää tulta hyvinkin suurella teholla – valmistaja lupaa maksimitehoksi noin 7 kW – mutta toisaalta yhtä pesällistä voidaan polttaa toisioilmaa vähentämällä jopa kuuden tunnin ajan. Toisioilmalla tuodaan ilmaa palotapahtuman yläpuolelle, jolloin palamisesta tulee puhdasta ja kaasut ja savut poistuvat vieden mukanaan mahdollisimman vähän haitallisia jäämiä.

Toinen hyvä puoli tässä menetelmässä on se, että luukku pysyy puhtaana. Tällaisessa takassahan se on tärkeä asia: kun yhtä pesällistä poltetaan kuusikin tuntia, lämmitysteho on luonnollisesti toissijainen asia ja kyse on pääasiassa tunnelman luomisesta.

Tulisijaan tulee metallipiippu, joka painaa noin 12 kg/m. Valmistaja tarjoaa kahden kokoisia piippuja, joista massiivisempi on halkaisijaltaan 275 mm. Tällöin puhutaan täyseristetystä piipusta, jonka suojaetäisyys palavaan materiaaliin on 50 mm. Hiukan pienemmille tulisijoille on puolestaan tarkoitettu niin sanottu puolieristetty piippu, jonka suojaetäisyys on muutaman sentin suurempi. Katon lävistyskohdan yläpuolella tämäkin piippu muuttuu täyseristetyksi.

Piipuissa on sisimmäisenä haponkestävä teräsputki, sen ympärillä eristeenä 140 kg/m3 painavaa mineraalivillaa ja ulommaisena pulverimaalatulla ulkokuori. Kuoreen on tarjolla vakiona kolme eri värisävyä, mutta erikoistilauksena voidaan toimittaa melkeinpä mikä sävy hyvänsä.

Piipun asennuksessa tarkastetaan ensimmäiseksi vapaa kulku ylä- ja tarvittaessa välipohjan läpi. Yläpuolisissa rakenteissa on tutkittava, ettei suunnitellun läpiviennin kohdalle satu esimerkiksi kattotuoli tai ilmastointikanava; välipohjassa saattaa puolestaan olla esimerkiksi lattialämmitys, jota ei missään tapauksessa saa rikkoa. Itse tulisija painaa 100 kg, joten välipohjaan ei tarvita vahvistuksia sen alle.

Toimituksen mukana seuraavat erittäin tarkat asennus- ja huolto-ohjeet, joten järjestelmän asentaminen onnistuu helposti vähänkin kokeneemmalta tee-se-itse-mieheltä. Täydellisessä asennussarjassa ovat huomionarvoista varsinkin erityiset läpivientikappaleet höyrynsulkua varten.

Lisätietoja:

Max Blank takoista:
- Takkatalo Hovirakenne, Porvoo, www.porvoonhovirakenne.fi
- Tampereen Takka, Tampere, www.ptmoy.com

Moduulipiipusta:
- NVI-Suomi/Scandion Oy, helsinki, www.nvi.fi

(JKA 6.10.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.