Kaalisalaatin ympärille kehkeytyi käninä: Kiina ja Etelä-Korea kiistelevät nyt kimchistä – "Tämä on järjetöntä, varas vie kulttuuriamme"

Etelä-Koreassa paheksutaan Kiinan halua omia korealainen kansallisruoka 2:01
Kiina ja Etelä-Korea kiistelevät nyt perinneherkku kimchistä – Kymmenen uutiset otti selvää, mistä riidasta on kyse.

Kaalisalaatista kulttuurisota: Kiina ja Etelä-Korea kiistelevät nyt perinneherkku kimchistä

Kiina on hankkinut kansainvälisen ISO-standardin pikkelöidylle salaatilleen, jota se kutsuu samalla nimellä kuin Etelä-Korea kansallista ylpeydenaihettaan kimchi-hapankaalia. Etelä-Koreaa kismittää.

Kohu alkoi kun Kiinan hallituksen linjaa myötäilevä Global Times raportoi ISO-standardista, ja sanoi, että se on kansainvälinen tunnustus kimchi-teollisuudelle, jota johtaa Kiina. Standardin varsinainen kohde on Kiinan Sichuanin maakunnasta peräisin oleva Pao Cai -salaatti.

Sen monimuotoisia lajeja Kiina kutsuu myös kimchiksi. Etelä-Korean maatalousministeriö julkaisi pian huomautuksen, ettei standardi koske kimchiä sellaisena, kun Etelä-Korea sen määrittelee. Some meni raiteiltaan.

– Tämä on järjetöntä, varas vie kulttuuriamme, kirjoitt nimimerkki navel.com etelä-korealaisella nettisivustolla. - Taas uusi yritys maailmanherruuteen, lisäsi toinen.

– Jos et yllä standardiin, et ole kimchiä , vastattiin kiinalaisella Weibo-foorumilla. - Jopa kimchin ääntäminen on tullut Kiinasta, mitäpä siihen lisättävää, totesi yksi kirjoittaja.

Kimchiä kaikille

Etelä-Korea syö kimchiään lähes kaikilla aterioilla, ja kulutus on sen mukaista.

Maalla on jopa syksyinen kimchintekopäivä, ja kotien perinnekalustoon kuuluu kimchin valmistusruukku johon kaali, chili, valkosipuli ja muut tykötarpeet kerrrostetaan ennenkuin ruukku asetetaan fermentoitumaan, perinteen mukaan maahan kaivettuna.

Pao cai on samalla tavalla suosittua. Se koostuu kaalin lisäksi lähes mistä vain vihanneksista, ja siinä käytetään fermentoitumiseen etikkaa. Etelä-Korean mielestä tämä ero on merkittävä, ja Kiina yrittää tehdä kimchistä pao cain joinkinlaisen alalajin.

Kiina valmistaa varsinaista kimchiä paljonkin, sillä Etelä-Korean oma tuotanto ei riitä, ja se joutuu tuomaan sitä Kiinasta.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja yritti sovitella asiaa tiistain tiedotustilaisuudessa sanoen, että suhteissa Etelä-Korean kanssa on paljon enemmän myönteistä ja yhteistä kun kiistaa.

Lue myös:

    Uusimmat