Kaakkoisrajan matkustajamäärät puolittumassa - rajavartijoille muuta tekemistä

Itärajan vilkkain viikonloppu jäi hiljaiseksi 1:56

Liikenne kaakkoisrajalla on hieman piristynyt eilisestä alkaen, mutta  vuodenvaihteen matkustajamäärät ovat loppukiristä huolimatta jäämässä noin 40 prosenttia kahdesta edellisvuodesta. 

Vain muutaman auton jono maahantulevassa liikenteessä ja lähes autio upouusi passintarkastuskenttä. Siinä aamupäivän liikennetilanne Imatran raja-asemalla Svetogorskia vastapäätä. Iltapäivällä vähän vilkkaampaa. Vuosi sitten kukaan ei olisi uskonut tällaiseen.

Miehiä joka koppiin

Lauantain ja sunnuntain piti olla kaikkein vilkkampia liikennepäiviä kaakkoisrajalla, mutta harmaata kokonaiskuvaa nekään eivät enää pelasta. Liikenne on jäämässä jopa puoleen viime vuodesta ja selvästi pienemmäksi siitäkin mihin Rajavartiolaitos varautui esimerkiksi työvoimatarpeessa.

– Joka koppiin olisi miehiä laittaa, mutta nyt liikenne on mitä on. Katsotaan saadaanko kaikille jotain tekemistä, pohti vuoropäällikkö, ylirajavartija Ismo Hellsten passintarkastuskentällä.

– Tuliko palkattua liikaa väkeä?
– No näin vois ajatella, että nyt ehkä näissä vuoroissa saattas olla vähän liikaakin, Hellsten myöntää.

Ristisanatehtäviä ratkomaan

Syy ei ole vuoropäällikön. Tapansa mukaan suomalaiset aikoivat hoitaa ruuhkaliikenteen mallikkaasti ilman jonotusta, mutta nyt ruuhka vain jäi puuttumaan ja vähemmälläkin työvoimalla olisi pärjätty.

– Tarvitaanko rajamiehille ristisanatehtäviä lähiviikkoina?
– Onpahan kerrankin aikaa koulutukseen, Hellsten ehdottaa ja kiertää kysymyksen.

Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtajaMikko Lehmus arvioi, että tänään lauantaina esimerkiksi Imatralla jäädään 5000-7000 matkustajaan. Vuosi sitten luku oli noin 15 000.

– Ei voida sanoa, että rajalla olisi hiljaista. Eilen perjantaina koko rajavartioston alueella tehtiin 27 000 rajanylitystä, kun normaalina arkipäivänä luku on 15-17 000. Mutta viime vuosien luvuista jäädään kauas, majuri Lehmus laskee.

Ylläksen matkalle lisää hintaa

Imatralta aamupäivällä Suomeen tulleet venäläiset matkailijat harmittelivat kustannusten rajua nousua kotimaassaan.

– Varasimme matkan Ylläkselle syyskuussa ja se oli jo silloin kalliimpaa kuin aikaisemmin. Hyväksyimme sen, teimme varauksen ja nyt olemme täällä, iloitsi neljän nuoren seurueeseen kuulunut Alevtina Kalyadina Moskovasta.

Alevtina mukaan talouskriisi on kaiken syy. Suomeen tulo, mökin vuokraus ja hissilippujen osto laskettelukeskuksissa tulee paljon aiempaa kalliimmaksi.

– Mekin kärsimme rahanvaihdossa tappioita, vaikka meillä oli aiempi varaus. Pidämme kuitenkin Suomesta niin paljon, että päätimme tulla.

Euroopan matkojakin perutaan

Suomi ei ole ainoa kärsijä. Monilla venäläisillä tuntui olevan ystäviä jotka ovat peruneet matkansa esimerkiksi Saksaan tai Tsekkiin.

– Ennakkovarauksen tehneet voivat matkustaa, ja tietenkin hyvin rikkaat ihmiset. Muut valitettavasti jäävät kotiin, Alevtina pohti.

Vuodenvaihteen rajaliikenteessä ei juuri ostosmatkailijoita näy. Suurin osa liikkeellä olevista on aiemmin päätetyllä lomamatkalla, osa kymmenkuntakin päivää.

– Tulimme hiihtämään Rukalle seitsemäksi päiväksi. Meillä on nyt vapaata ja nautimme tästä. Varasimme mökin kolme kuukautta sitten, kertoo Vologdasta kotoisin oleva Alexander Chistotin.

Perheenisä arvioi, että matkojen perumisen syynä on ruplan surkea kurssi ja ihmisten epätietoisuus siitä mitä Venäjällä tapahtuu.

Tankkaus puolessa tunnissa

Kaakkoisrajan ylityspaikkoja on rakennettu miljoonilla euroilla samaan aikaan kun liikennemäärät romahtivat. Investointeja pidettiin kiireellisinä. Esimerkiksi Imatran uusi raja-asema otetaan käyttöön parin viikon päästä. Uudelle kasvulle on siis runsaasti tilaa.

Halpaa ruplaa hyödyntävät suomalaiset ostosmatkailijat ja tankkaajat ovat tyytyväisiä venäläisten määrän vähentymiseen. Siihen on hyvin konkreettinen syy.

– Nyt siellä voi käydä jopa puolessa tunnissa tankkaamassa, kun pahimmillaan siihen meni yli viisi tuntia. Bensalitra maksaa Venäjällä 60 senttiä ja moni miettii nyt viisumin hankkimista, Hellsten kommentoi rajan arkipäivää.

Lue myös:

    Uusimmat