HUSissa pelätään, että Helsingin "koronareivit" voivat poikia tartunta-aallon – ylilääkärin mukaan nyt on herkin hetki ennen leviämisvaihetta: "Eletään jännittävästi pari seuraavaa päivää"

7:10
Katso video: Helsingin "koronabileet" olivat liikaa – pormestari Jan Vapaavuori kertoo, miten juhlintaan puututaan.

Helsingissä järjestettiin perjantaina konemusiikkitapahtuma, jossa sadat ihmiset olivat pakkautuneina lavan eteen ilman turvavälejä. Jos bileet poikisivat yhdenkin koronatartunnan, HUSilla olisi edessään valtavasti työvoimaa sitova jäljitysoperaatio.

Pyysimme asiantuntijaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä arvioimaan perjantaina tapahtumasta kuvattua videomateriaalia. Videoita on julkaistu muun muassa Twitterissä sekä tapahtumassa esiintyneen artistin sosiaalisen median kanavissa.

Toimialajohtaja ja johtava ylilääkäri Jukka Louhijan mukaan nyt sairaanhoitopiirissä ollaan "kiikun kaakun" kiihtymisvaiheen ja leviämisvaiheen rajalla.

– Katsoin videota ja näytti, ettei siellä toiminut alkeellisinkaan turvallisuusajatus, mikä kaikilla pitäisi olla. Leviämisvaihe on ihan juuri tulossa päälle, nyt on herkin hetki. On masentavaa, että harkinta tuolla tavalla pettää, koska kiihtymisvaiheessa on ollut selvä ohje välimatkoista ja maskeista, Louhija kertoo.

Louhija nostaa esiin kuvamateriaalilta huomaamiaan riskitekijöitä.

– Konsertit ovat yleensä tällaisia tilanteita, joissa pakkaudutaan lavan eteen, ja näin tässäkin on ilmeisesti käynyt. Videolla vaikutti olevan jonkinlaista kuorolaulua tai mukana laulamista – se on yksi erillinen riskifaktori. Tämmöisessä tartunnat leviävät hyvin.

Pahimmillaan edessä valtava jäljitystyö

Louhijan mukaan kyseinen tapahtuma voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa suuren seurausten vyöryn.

– Jos tapahtumassa oli niin sanottu superlevittäjä mukana, meillä on 500 ihmistä, joihin meidän pitää ottaa yhteyttä, sekä heidän omaisensa. Se olisi valtava ruljanssi meille, koska henkilöstöä jouduttaisiin siirtämään tärkeämmistä lääketieteellisistä tehtävistä jäljittämistyöhön. Valtava organisaatio joudutaan laittamaan käyntiin, jos näin käy.

Toistaiseksi altistumisista ei ole raportoitu, mutta vielä ei olla selvillä vesillä.

– Valitettavasti statistiikkana kun katsoo, niin 500 ihmisessä on aika suuri riski, että jollain kuitenkin oli korona. Eletään jännittävästi pari seuraavaa päivää, mihin tässä joudutaan, hän toteaa.

Jokaisella vastuu omasta toiminnastaan

Louhija muistuttaa, että jokaisen selän takana ei voi seistä poliisia valvomassa henkilön omaa toimintaa.

Kaikkia silti rangaistaan, jos muutamat ovat vastuuttomia. Jos korona etenee leviämisvaiheeseen, hallitus on suositellut yleisötapahtumien perumista.

– Kai tämänkin olisi voinut järjestää siten, ettei tällaista älyttömyyttä olisi tapahtunut, mutta on se varmasti haastavaa. Tilanne on vaikea, jos ihmiset eivät malta pysyä kahden metrin päässä toisistaan ja käyttää maskeja.

Helsingissä tapahtumakeskus Telakalla järjestetyn kaksipäiväisen musiikkitapahtuman osallistujamäärää rajoitettiin lauantaina pienemmäksi kaupungin pormestari Jan Vapaavuoren ärähdettyä asiasta perjantain tungoksen tiimoilta.


Vastine koskien perjantain 16.10.2020 tapahtumaa Helsingin Tapahtumakeskus Telakalla

Tapahtumassa noudatettiin tarkoin AVI:n ja THL:n määräämiä säädöksiä ja rajoitteita. Tapahtuma alkoi klo 17:00 ja päättyi klo 23:00. Anniskelu päättyi klo 22:00 ja musiikki loppui klo 22:30. Tapahtumakeskus Telakan pääsali on kooltaan 60m x 20m kokoinen halli ja korkeutta on 5-6 metriä. Lisäksi lisäalueina toimivat tapahtumassa hallin sivutila, sekä erikseen tapahtumaa varten rakennettu iso ulkotila, jossa oli lisävessoja vuokrattu tapahtumaa varten.

Tapahtumassa oli 500 kävijää ja jokaisella ihmisellä on ollut käytössään 2,5 neliötä pelkästään pääsalissa ja mahdollisuus säilyttää turvavälit. AVI:n ja THL:n määräämien säädöksien mukaan tilaan saisi ottaa 550 ihmistä.

Tapahtuman markkinoinnissa, tapahtuman Facebook-sivulla ja lipunmyyntisivulla on ollut selkeä ja tarkka Covid-19 -ohjeistus. Itse tapahtumassa Tapahtumakeskus Telakalla oli selkeät Covid-19 -ohjekyltit sisään saavuttaessa, narikassa, tapahtuma-alueella, baaritiskeillä sekä vessoissa. Tapahtumakeskus Telakan ja järjestäjäpuolen henkilökunta ohjeistivat asiakkaita ja tapahtumaa varten oli hankittu lisähenkilökuntaa.

Asiakkaille jaettiin ilmaisia maskeja ovella ja tapahtuman ohjeissa oli vahva maskisuositus. Henkilökunta käytti myös maskeja. Käsidesiä oli saatavilla baaritiskeillä, vessoissa sekä pöydissä. Pöytä- ja penkkipaikkoja oli vuokrattu tapahtumaa varten 600 ihmiselle. Pöydät ja penkit oli desinfioitu ennen tapahtumaa. Aluetta oli jaettu lohkoihin paloturvallisuusmääräysten rajoissa.

Tapahtuman lipunostaneet pystytään jäljittämään nopeasti sillä tapahtumaan on myyty vain ennakkolippuja.

Tapahtumassa sattuneisiin lyhytaikaisiin kohtaamisiin on pyritty tapahtuman aikana puuttumaan, mutta seurueita ja seurueiden rajoja on ollut erittäin hankala erottaa toisistaan. Olemme pahoillamme ettemme ole pystyneet paremmin lyhytaikaisia kohtaamisia estämään. Lyhytaikaisia kohtaamisia saattaa sattua, kun pääartisti saapuu lavalle tai poistuu lavalta, videolla nähty tilanne on juuri tällainen. Lavan läheisyydessä sekä alueella olivat järjestyksenvalvojat sekä tapahtuman henkilökunta valvomassa tilannetta.

Tapahtuma oli siirretty Covid-19 takia huhtikuun alusta lokakuulle. Tapahtuman puitteet on suunniteltu yhdessä Tapahtumakeskus Telakan kanssa. Kannan vastuun järjestäjänä ja pyrin tekemään asiakkaiden turvallisuuden eteen kaikkeni.

Parhain terveisin,

Harri Andersson


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja