Jyväskylän avovankilassa kymmeniä vankeja määrätty koronakaranteeniin

2:07
Katso myös yllä oleva video: Vaikuttaako ikä koronarokotteen suojan tehoon? Tässä ajankohtaisimmat kysymykset ja vastaukset immuniteetista

Jyväskylän avovankilassa on eilen todetun koronavirustartunnan vuoksi karanteenissa noin 40 vankia.

Vankilassa on parhaillaan 48 vankia. Heistä on tähän mennessä ehditty jo vapauttaa karanteenista yhdeksän, jotka ovat aiemmin saaneet kaksi koronarokoteannosta, kertoo Jyväskylän vankilan ja yhdyskuntaseuraamustoimiston johtaja Tuula Tarvainen STT:lle.

Työntekijöitä yksikössä on kaikkiaan 40, ja koronatapaus on koskettanut heistä alle 20:tä. Henkilökuntaa neuvottiin jo eilen pysymään toistaiseksi pois työpaikalta. Heidän alistumisiaan selvitetään edelleen.

Tarvainen arvioi, että myös muutamia työntekijöitä määrätään karanteeniin. Vankiterveydenhuolto on määrännyt, että vankilan karanteenit jatkuvat 29. syyskuuta saakka.

–  Tiistaiaamuna meillä käynnistyy laajamittaiset testaukset niille vangeille, joilla ei ole vielä tuplarokotuksia. Sitä mukaa kun vankien testitulokset osoittautuvat negatiivisiksi, heidän karanteenejaan puretaan, Tarvainen kertoo.

Testituloksia odotetaan viimeistään keskiviikkona.

Osa vangeista arvostellut karanteeneja

Koronakaranteenit ovat pitkälti pysäyttäneet avovankilan normaalin toiminnan. Vangit käyvät laitoksen ulkopuolella esimerkiksi opiskelemassa, siviilityössä ja työelämään valmentavissa palveluissa. Karanteenin myötä osallistuminen näihin toimintoihin on pysähdyksissä.

–  Vankilasta ei poistuta mihinkään. Myöskään perheiden tapaaminen ei ole mahdollista. Vankila sulkeutuu, jos tällaista termiä voi käyttää, Tarvainen sanoo.

Vain välttämättömät asiat voidaan Tarvaisen mukaan hoitaa.

Osa vangeista on arvostellut karanteenimääräyksiä.

–  Kun ollaan vankilassa, ollaan laitosolosuhteissa ja meidän täytyy huolehtia vankien terveydestä, Tarvainen sanoo.

Rokotekattavuus on vangeilla Tarvaisen mukaan selkeästi alhaisempi kuin muulla väestöllä. Jyväskylän vankilassa rokotukset kuitenkin etenevät, ja vankien suhtautuminen rokotuksiin on muuttunut myönteisemmäksi.

Asiasta kertoi aiemmin Keskisuomalainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja