Jyväskyläläiset vanhemmat eivät käyttäneet lasta neuvolassa eikä lapsi oppinut lukemaan – miten yhteiskunta ei huomannut karmeaa laiminlyöntiä?

Keski-Suomen käräjäoikeudessa on tuomittu pariskunta ehdolliseen vankeuteen heidön oman poikansa pahoinpitelystä ja tämän tarpeiden laiminlyönnistä. Jyväskylässä sattunut teko kesti useita vuosia välillä 2005–2015.

Poikaa ei ollut muiden perheen lasten tavoin käytetty koulussa tai hammastarkastuksissa, eikä hänelle ollut hankittu apua terveydenhuollosta. Hän ei ollut käynyt neuvolassa 1 vuoden 7 kuukauden iän jälkeen.

Poika ei myöskään osannut 10-vuotiaana lukea tai kirjoittaa, vaan vasta opetteli kyseisiä taitoja. Oikeuden mukaan vanhempien olisi pitänyt laittaa poika kouluun, koska laiminlöivät tämän oppivelvollisuuden toteutumisen kotona.

– [Poikaa] on kohdeltu eri arvoisesti perheen muihin lapsiin nähden ja hänet on eristetty kotiin ja ikätoveriseurasta.

Vanhempien tekemät pahoinpitelyt ovat kuohuttaneet aiemminkin.

Vanhemmat syytteessä pienen pojan julmasta kohtelusta veneessä 0:21

Tilanne parani huostaanoton jälkeen

Kymmenvuotias poika ei osannut ajaa pyörää, luistella tai hiihtää, ja tämän motoriset taidot ovat olleet 5–6-vuotiaan tasolla. Myös pojan pituuskasvu ja luuston kehitys oli viivästynyt.

– Käräjäoikeus pitää ilmeisenä, että vastaajien menettely on vaikuttanut [pojan] fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen kehitykseen. Päätelmää tukee se edellä mainittu seikka, että [pojalla] todetut häiriöt ovat lähteneet korjaantumaan uudessa ympäristössä, tuomiossa kerrotaan huostaanoton jälkeisestä tilanteesta.

Selittivät pojan vilkkaudella

Vanhemmat vastasivat, että poika oli ollut erittäin vilkas lapsi. Perheen hektisessä arjessa neuvolassa käyminen oli heidän mukaansa ”vain jäänyt”.

Poikaa ei laitettu kouluun, koska tämän tapana oli karkailla, eivätkä vanhemmat kertomansa mukaan uskoneet tämän pärjäävän kouluympäristössä. Käyttäytymishäiriöihin he eivät olleet hakeneet terveydenhuollolta apua.

Osaltaan tämän vuoksi pojan sairastaman sairauden diagnosointi myöhästyi useilla vuosilla.

Kumpikin vanhemmista tuomittiin viime viikolla pahoinpitelystä 60 päivän ehdolliseen vankeuteen, ja korvaamaan yhteisvastuullisesti pojalle tilapäisestä haitasta 12 000 euroa ja 4000 euroa henkisestä kärsimyksestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja kumpikin vanhemmista on ilmaissut tyytymättömyytensä tuomioon.

IL: Kaupunki tarkastaa toimintaansa

Iltalehden haastatteleman Jyväskylän kaupunginjohtajan Timo Kivistön mukaan poliisi on arvioinut, ettei tapauksessa ole tapahtunut kaupungin osalta rikosta.

Hänen mukaansa jossain kohtaa kuitenkin tapahtuneen epäonnistuminen, sillä lapsen ei tulisi voida pudota tapahtuneen tavoin opetus-, sosiaali- ja terveyspalveluiden verkon lävitse.

Kaupunki tuleekin tarkastamaan toimintametodeitaan vastaavan ehkäisemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat