Kaamea laiminlyönti: 2-vuotiaan pojan hampaat sulivat ikeniin asti, ihmetteli surullisena kauniiden hampaidensa katoamista – äidille ehdollista vankeutta

7:53

Rovaniemen hovioikeus on korottanut vuonna 1988 syntyneen äidin saamaa tuomiota vammantuottamuksesta sekä pahoinpitelystä.

Video: Pelkopotilaisiin erikoistunut hammaslääkäri Karri Åberg käy läpi hammaslääkäripelon syitä.

Oikeuden mukaan helmikuussa 2015 havaittiin, että vuonna 2013 syntyneen pojan hampaat olivat reikiintyneet poikkeuksellisen paljon.

Pojan todettiin tuolloin myös syövän ja juovan poikkeuksellisen paljon makeaa. Pojan äitiä muistutettiin asianmukaisen hammashoidon tärkeydestä.

Toukokuussa 2016 hammaslääkäri kuitenkin totesi, että pojan maitohampaat olivat pahasti karieksen runtelemat. Kaikki yläetuhampaat olivat sulaneet ikeneen asti, eikä jäljellä ollut kovin montaa ehjää hammasta.

Pojalta jouduttiin myöhemmin poistamaan seitsemän ja paikkaamaan kuusihammasta.

Hammaslääkäri: Syynä ruokavalio

Hammaslääkärin mukaan pojan hampaiden tila johtui todennäköisesti esimerkiksi keksien, karkkien ja sokeripitoisten mehujen juomisesta ja syömisestä. Tuomittu äiti on kiistänyt tämäntyyppisen ruokavalion ja kertonut tarjonneensa normaalia kotiruokaa.

Äidin mukaan poikkeuksellinen reikiintyminen johtui perinnöllisistä tekijöistä.

Poika sijoitettiin sijaisperheeseen vuonna 2016. Sijaisperheen äidin mukaan poika oli useaan otteeseen ihmetellyt surumielisesti sitä, mihin hänen kauniit valkoiset hampaansa olivat hävinneet.

Poika oli myös joutunut käyttämään pitkään särkylääkkeitä kipuihinsa.

Tuomittiin toisenkin lapsensa pahoinpitelystä

Hovioikeus päätti pitää ennallaan 30 päivän ehdollisen vankeustuomion, joka oli langetettu äidille aiemmin käräjäoikeudessa.

Pojalle maksettavan vahingonkorvauksen määrä nousi 4 000 euroon.

Äiti ei hovioikeuden mukaan ollut vahingoittanut pojan terveyttä tahallaan, mutta tarkemmin määrittelemättömässä "raskaassa elämäntilanteessa" pojan hammashygienia oli kuitenkin tullut laiminlyödyksi.

Samalla äiti tuomittiin myös pojan 6-vuotiaan sisarpuolen pahoinpitelystä.

Hän oli nostanut tytön niskasta tai hiuksista kiinni pitämällä ilmaan ja heittänyt sen jälkeen lattialle kyljelleen. Tyttö ei loukkaantunut tilanteessa vakavasti.

Ensimmäisenä hovioikeuden päätöksestä kertoi Kaleva.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja