Kauhujen vanhemmat käräjillä: Äiti syötti lastenkotiin sijoitetuille pojille vahvoja lääkkeitä – kipuilevaa pikkutyttöä ei viety hammaslääkäriin

3:50
MTV Uutiset Live: Lastensuojelukanteluita tehtiin viime vuonna yli 360 – suurin osa kanteluista aiheellisia

Pirkanmaan käräjäoikeudessa ratkottiin viime viikolla tapausta, jossa isän ja äidin katsottiin laiminlyöneen lastensa terveyttä vuosien ajan tuhoisin seurauksin.

Käräjäoikeuden ratkaisusta ilmenee, että kolmen lapsen äiti oli syöttänyt 2003 ja 2005 syntyneille pojilleen useita kertoja vahvoja lääkkeitä, joita lääkäri ei suinkaan ollut heille määrännyt.

Vanhemmalle pojalle äiti oli antanut useita kertoja bentsodiatsepaamia sisältäviä Xanor-tabletteja ja Tramadolia, joka on keskushermostoon vaikuttava opioidipohjainen kipulääke.

Lääkettä käytetään kohtalaisten vaikeiden kiputilojen hoitoon.

Xanor puolestaan on huumausaineeksi luokiteltava lääke, jota voidaan käyttää esimerkiksi vaikean masennuksen tai ahdistuksen hoitoon. 

Vanhemmalle pojalle oli kehittynyt lääkeriippuvuus ja vieroitusoireita, kuten viluisuutta ja hammasvaurioita.

Syytekuvauksen mukaan lääkkeiden antaminen oli ajanut pojan "päihdekäyttäjän maailmaan" ja aiheuttanut psyykkisiä vaurioita.

Äiti oli antanut lääkkeitä myös nuoremmalle pojalle, joka oireili isoveljensä tavoin. 

Vei lääkkeitä lastenkotiin

Tuomilauselmasta käy ilmi, että perhe on joutunut tekemisiin lastensuojelun kanssa.

Perhetukikeskukseen joutunut vanhempi poika oli todistajan mukaan käyttäytynyt aggresiivisesti ja uhannut tappaa paikan yöhoitajan. Hän oli kertonut saaneensa lääkkeet äidiltään ja olevansa koukussa niihin.

Tuomiosta ilmenee myös, että äiti oli vienyt lääkkeitä lastenkotiin, jonne nuorempi poika oli ollut sijoitettuna. Todistajan mukaan nuorempi poika oli vieroitusoireiden takia levoton ja hikoileva. Poika saattoi käydä suihkussa useita kertoja päivässä.

Lisäksi vanhemmat olivat laiminlyöneet vanhemman pojan hoidon tapauksessa, jossa hän oli palelluttanut jalkansa mökillä. Poika oli astunut ojaan kylmänä talvipäivänä ja joutunut odottamaan lämmittelemään pääsyä useita tunteja.

Vanhemmat eivät vieneet tuolloin 14-vuotiasta poikaa lääkäriin tarkistuttamaan vammaa. Jalkaterään oli muodostunut kudosvaurio, josta koitui jopa amputaation uhka.

Pojan mukaan vanhemmat olivat olleet hänelle vihaisia, mutta eivät vieneet poikaa lääkäriin. Jalat olivat olleet kastumisen ja paleltumisen vuoksi tunnottomat, ja niistä oli irtoillut ihoa.

Tytön hampaat täynnä reikiä

Myös 2004 syntynyt tytär kärsi pahoista hammasvaivoista vanhempien välinpitämättömyyden vuoksi. Puutteellisen pesun takia 4-vuotiaan tytön hampaat olivat päässeet hyvin huonoon kuntoon. Lapselle oli koitunut kiputiloja huonon suuhygienian takia.

Osa rei'istä ulottui hammashermoon ja -ytimeen saakka.

Tyttöä oli käytetty hammaslääkärissä viimeksi, kun hän oli 1-vuotias. Äiti kertoi varanneensa ajan hammaslääkäriin, mutta tytön sijoituksen vuoksi käynti jäi väliin.

Samassa tuomiossa äiti sai rangaistuksen 2,4 amfetamiinigramman hallussapidosta ja petoksesta. Hän oli yöpynyt tamperelaisessa hotellissa seuralaisen kanssa.

Kaksikko häipyi hotellista maksamatta laskua. 

Korvauksia lapsille

36-vuotias äiti tuomittiin kolmesta pahoinpitelystä, huumausainerikoksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta, heitteillepanosta sekä lievästä petoksesta vuoden ja kahdeksen kuuakuden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

42-vuotias isä tuomittiin heitteillepanosta ja pahoinpitelystä seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Äiti määrättiin korvaamaan vanhemmalle pojalle 1 500 euroa kivusta ja tilapäisestä haitasta. Myös toinen poika sai saman korvauksen.

Tyttärelle vanhemmat määrättiin maksamaan yhteisesti 2 000 euroa ja vanhemmalle pojalle lisäksi 900 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Pääosin vanhemmat kiistivät syytteensä. Rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2016 ja 2019 välisenä aikana Valkeakoskella ja Tampereella. Vanhempia syytettiin myös poikien oppivelvollisuuden laiminlyönneistä, mutta syytteet kaatuivat käräjillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja