Tautiryppäillä seurauksia: Jyväskylä on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen – yläkoulut suljetaan

Tämä kaikki tiedetään Jyväskylän erikoisesta koronatartuntaryppäästä - kaupunginjohtaja suorassa haastattelussa 8:06
Kaupunginjohtaja kertoo, mitä kaikkea Jyväskylän erikoisista koronaryppäistä tiedetään – katso video!

Jyväskylän kaupunginhallitus on päättänyt tartuntatautilain nojalla sulkea yläkoulut viikoksi huomisesta lähtien, kertoo Jyväskylän kaupunki. Päätös tarkoittaa, että 7.–9. luokat ovat ensi viikon etäopetuksessa. 

Jyväskylässä ilmaantui eilen uusia tartuntoja 53 ja koko viikon tartuntamäärä sunnuntaiaamuun mennessä on noin 240.

Eilen karanteeniin tai eristykseen Jyväskylässä asetettiin yli 500 ihmistä. Jo aiemmin kuluneella viikolla karanteeniin on asetettu yli 1000 ihmistä.

Jyväskylä katsoo nyt siirtyneensä taudin leviämisvaiheeseen, sillä terveydenhuollon kantokyky on vaarantumassa. Terveydenhuollon jäljitystyö on tällä hetkellä erittäin ruuhkautunut ja karanteenien asettaminen on vaarassa hidastua. Jäljitystyön vahvistaminen tarkoittaa sitä, että terveydenhuollon peruspalveluita ajetaan alas ja henkilöstöä siirretään tukemaan jäljitystyötä.

Tartuntoja useilla eri kouluilla ja harrastustoiminnassa

Tartuntojen laajuutta kuvaa se, että karanteeneja kohdistuu tällä hetkellä yli 10 koululle. Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnassa uusia tartuntoja on ilmennyt useissa eri lajeissa. Altistumiset ovat joukkuetoiminnassa olleet laajoja. 

– Tartuntoja ilmenee nyt jatkuvasti eri puolilla Jyväskylää ja tartuntojen määrä jatkaa voimakasta kasvua asetettujen karanteenien ulkopuolella. Tartuntojen suurista määristä johtuen jäljitys on hidasta ja lasten ja nuorten sekä harrastustoiminnan kohdalla asetettavat karanteenit ovat laajoja, Tartuntojentartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kuvaa.

Sairaalahoidon tarpeen kasvua ei vielä ole nähtävillä, sillä tartuntamäärät lähtivät nousuun vasta viikko sitten ja tartuntoja ilmenee nyt erityisesti lapsilla ja nuorilla. 

– Pelko on, että tauti lähtee leviämään ikääntyvämpään väestöön. Sen jälkeen on selvää, että näillä tartuntamäärillä sairaalahoidon tarve kasvaa jyrkästi, Käsmä kertaa.

Kaupunki valmistautuu ottamaan käyttöön leviämisvaiheen voimakkaat rajoitukset vielä tämän päivän aikana. 

Juttua muokattu 31.1.2021 klo 13.27: Päivitetty tieto yläkoulujen esiirtymisestä etäopetukseen.

Lue myös:

    Uusimmat