Jyväskylä siirtyi leviämisvaiheeseen – kaupunginjohtaja vakavana: "Valitettavasti eilinen oli se päivä, kun tämä alkoi karata käsistä"

Tämä kaikki tiedetään Jyväskylän erikoisesta koronatartuntaryppäästä - kaupunginjohtaja suorassa haastattelussa 8:06
Tämä kaikki tiedetään Jyväskylän erikoisesta koronatartuntaryppäästä - kaupunginjohtaja suorassa haastattelussa

Jyväskylän koronatartunnat pomppasivat radikaalisti kuluvan viikon aikana, kertoi kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä hetki sitten tiedotustilaisuudessa.

Jyväskylän koronatilanne heikkenee nopeaa vauhtia. Kaupunki siirtyi tänään koronan leviämisvaiheeseen. Eilen uusia tartuntoja ilmeni 53. Viikon tartuntamäärä sunnuntaiaamuun mennessä on noin 240.

Ilmaantuvuusluku 14 vuorokaudelta on 160 tartuntaa 100 000 asukasta kohti. Positiivisten näytteiden osuus otetuista testeistä on jo yli 7,3 prosenttia.

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto totesi infotilaisuudessa, että kiihtyminen lähti liikkeelle käytännössä kahdesta eri tartuntaketjusta. Toinen ketju sai alkunsa kuntosalilta ja toinen opiskelijoiden ravintolatapahtumasta.

– Valitettavasti eilinen oli se päivä, kun tämä alkoi karata käsistä. Tartuntoja on tullut hyvin eri paikoista, kuten työpaikoilta, oppilaitoksista ja harrastuksista.

Jyväskylä otti tänään käyttöön lisää tiukkoja koronatoimia. Kaupunginhallitus päätti muun muassa keskeyttää alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset kaupungin tiloissa. Myös museot ja kirjastot sulkevat ovensa.

– Tartuntaketjut ovat edelleen hyvin, yli 85 prosenttisesti, tiedossa. On todella iso vaara, että terveydenhuolto kuormittuu, koska jäljittäjiä joudutaan irrottamaan terveyspalveluista, kaupunginjohtaja totesi.

Timo Koiviston mukaan uusilla toimilla on ikäviä oheisvaikutuksia, ja siksi niitä on yritetty tähän saakka välttää.

Jyväskylässä voimassa olevat leviämisvaiheen rajoitukset

Jyväskylässä otettiin jo marraskuussa käyttöön lähes kaikki leviämisvaiheen suositukset ja rajoitukset maskisuosituksesta yli 18-vuotiaiden harrastustoiminnan rajoituksiin. 

Tänään tilanteen heikentyessä uusina suosituksina ja rajoituksina otettiin käyttöön seuraavat toimet:

Yläkoulujen siirto etäopetukseen 1.2.-7.2.

Alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastusten keskeyttäminen kaupungin omissa tiloissa 1.2.-14.2.

Kaupungin museoiden ja kirjastojen sulkeminen 1.2.-14.2.

Laaja etätyösuositus koko kaupungin alueella kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se vain on mahdollista. Suositus on voimassa helmikuun loppuun. 

Lue myös:

    Uusimmat