Mainos

Juutalaisvainoista kirjatietoa kouluihin

Opetushallitus on toimittanut yläasteille, lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille kirjan natsi-Saksan juutalaisiin ja muihin vähemmistöihin kohdistamista vainoista.

Natsi-Saksa marssii

Juutalaisvainoista kertova Kertokaa siitä lapsillenne -niminen kirja noudattaa pääosiltaan alkuteosta Om detta må ni berätta, joka julkaistiin Ruotsissa kolme vuotta sitten kymmenellä kielellä ja postitettiin siellä laajasti koululaisten koteihin. Suomalaisversio on varustettu Suomea koskevalla luvulla, jonka on kirjoittanut tutkija Jukka Hartikainen. Kirjan toimituskuntaan ovat lisäksi kuuluneet professori Tapani Harviainen ja juutalaisen seurakunnan johtaja Gideon Bolotowsky. Alkuteoksen ovat kirjoittaneet Stéphane Bruchfeld ja Paul A. Levine.

Suomessa kirjaa jaetaan vain kaksi kappaletta kouluunsa, opettajan harkinnan mukaan käytettäväksi. Opetushallituksen pääjohtaja Jukka Sarjala korostaa, ettei kirjaa edes ole laadittu oppikirjamaisesti tiettyä ikäryhmää varten. Muun muassa kirjan kuvitus kertoo varsin suorasukaisesti keskitysleirien uhreista. Koulu voi toki halutessaan ostaa kirjaa myös oppikirjaksi.

Sarjalan mielestä nykykoululaisille on syytä kertoa, millaista vainoa eurooppalaiset ovat syntyperänsä tai mielipiteidensä perusteella joutuneet kärsimään aivan lähihistoriassa. Hän pitää perusteltuna, että kansallissosialistien hirmutekojen rinnalla otetaan samalla esiin myös muut vainot ja etniset puhdistukset viime vuosien ja vuosikymmenen tapahtumia myöten. Opetushallitukselta tuskin on kuitenkaan odotettavissa kirjasarjaa lähihistorian hirmutöistä.

Kertokaa siitä lapsillenne -kirjan kääntäminen alkoi pääministeri Paavo Lipposen aloitteesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.