Mainos

Juutalaisten solvauksesta nousee harvinainen kiihotussyyte

Uusimaa-lehden toimituspäällikkö saa harvinaisen syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan solvaavan mielipidekirjoituksen julkaisemisen vuoksi.

Juutalaisia solvaava mielipidekirjoitus tuo syytteen kirjoittajalle ja kahdelle lehdelle.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske määräsi, että kirjoittajaa vastaan pitää nostaa syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Uusimaa ja Kansan Uutiset julkaisi kirjoituksen viime heinäkuun lopulla. Kalske päätti syyttää Uusimaa-lehden toimituspäällikköä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Toimituspäällikkö oli kirjoituksen julkaisuajankohtana vastaavan päätoimittajan lomansijaisena.

Syytteen saa myös Kansan Uutisten vastaava päätoimittaja. Häntä syytetään päätoimittajarikkomuksesta.

Syytteitä tuoneessa mielipidekirjoituksessa käsiteltiin Lähi-idän konfliktia. Kirjoittaja esitti, että kolmannen valtakunnan juutalaisiin kohdistama joukkotuho oli hyväksyttävä ja toivottava toimenpide.

Kalskeen mukaan lausunto oli juutalaisia panetteleva ja solvaava. Siinä annettiin ymmärtää, että juutalaiset ovat sellainen kansanryhmä, johon äärimmäisen väkivallan kohdistaminen on sallittua ja myös toivottua.

Kansanmurhaa ihannoiva lausunto

Kalske korostaa, että lausunto oli kansanmurhaa ihannoiva. Se sisälsi myös juutalaisiin kohdistuvan uhkauksen, koska kirjoituksessa oli peitelty kehotus ryhtyä väkivaltaisiin toimiin kansanryhmää vastaan.

Kirjoittaja lähetti tekstiään useisiin lehtiin, joista lopulta kaksi sen julkaisi. Syyte lankeaa nyt Kansan Uutisten vastaavalle päätoimittajalle Janne Mäkiselle ja Uusimaan toimituspäällikölle Antti Toiviaiselle.

Kalske on määrännyt valtionsyyttäjä Mika Illmanin ajamaan juttua Porvoon käräjäoikeudessa. Syyte on Illmanin mukaan erittäin harvinainen, varsinkin, kun kyseessä on painettu lehti.

Esitutkinnassa selvisi, ettei Kansan Uutisten päätoimittaja tiennyt kirjoituksen sisällöstä ennen sen julkaisemista.

- On katsottu, että on laiminlyöty toimituksen johtamis- ja valvontavelvollisuutta. Toimituksen rutiinit ovat mahdollistaneet julkaisun, vaikka kirjoitus ei ole julkaisukelpoinen. Kansan Uutisissa on ollut epäasianmukaiset rutiinit, Illman sanoo.

Uusimaan toimituspäällikkö puolestaan saa syytteen, koska hän oli Illmanin mukaan viransijaisena päättänyt kirjoituksen julkaisemisesta.

- Hän on esitutkinnan mukaan lukenut kirjoituksen ja tehnyt päätöksen, että se voidaan julkaista sellaisenaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.