18-vuotias Jussi Peltola hyppäsi autoon ja kaasutti yöhön vuonna 2012 – vuosien jälkeen siskoa painaa yhä, miksi etsinnät lopetettiin niin pian

Miten kadonneita etsitään? 9:43
Miten kadonneita ihmisiä etsitään?

Riihimäkeläisestä Jussi Peltolasta kuultiin viimeisen kerran lokakuussa 2012, kun hän hyppäsi auton rattiin ja kaasutti Äänekoskella sijaitsevan mökin pihasta yöhön.

18-vuotias nuorukainen oli suutuspäissään. Hän oli aiemmin käynyt kiivaan puhelun silloisen tyttöystävänsä kanssa.

Alla oli myös jonkin verran alkoholia. Jussi oli ollut viettämässä mökkiviikonloppua yhdessä kavereidensa kanssa.

Kun Jussi lähti, kaverit olivat saunassa. Silti he huomasivat katoamisen pian, sillä pihasta oli lähtenyt myös Jussin kaverin käytössä ollut auto.

Kaverit huolestuivat ja soittivat poliisille.

Perhe kuuli katoamisesta kavereilta

Jussin perhe sai kuulla katoamisesta seuraavana iltapäivänä, kun mökillä olleet kaverit soittivat myös heille. Myös he olivat olleet viettämässä viikonloppua mökillä.

Tuosta päivästä on kulunut hieman yli kuusi vuotta. Jussin sisko Iina Peltola kertoo muistavansa noilta päiviltä vain sen, että mökiltä soiteltiin sairaaloihin. Veljestä ei kuitenkaan kuulunut silloin tai sen jälkeenkään.

Poliisikin etsi miestä aikansa. Siskon mielestä poliisin kovimmat ponnistelut jäivät kuitenkin alkurutistukseen. Hänen mukaansa etsinnät lopetettiin melko pian.

– Minun muistikuvani mukaan ne etsinnät unohdettiin pian joksikin aikaa. Ilmeisesti ajateltiin, että jos sitten kevään tullessa vaikka jotain löytyisi, kun lumet lähtevät.

Siskoa harmittaa, että omaisille muistutettiin katoamisen jälkeen siitä, että Suomessa aikuisella on oikeus kadota.

Jussi oli tullut täysi-ikäiseksi vasta muutamaa kuukautta aiemmin.

– Ei se ole minusta peruste jättää etsimättä, jos henkilö on juuri täyttänyt 18 vuotta. Kyllähän vanhuksiakin usein etsitään. Jos Jussi olisi kadonnut vain muutamaa kuukautta aiemmin, tilanne voisi olla ihan eri.

Poikkeuksellinen katoaminen

Ihmisiä katoaa silloin tällöin. Se ei ole täysin poikkeuksellista. Jussin tapauksesta erikoisen tekee kuitenkin se, että miehen lisäksi kateisiin jäi kokonainen auto.

Asiaa on hämmästellyt jopa tapauksen tutkintaa johtanut rikoskomisario Reima Rossi. Hän kommentoi kaksi vuotta sitten MTV Uutisille olleensa Jussi Peltolan katoamistutkinnan käynnistyessä täysin varma siitä, että ainakin auto löytyisi.

Jussin viemästä Citroen C5 -farmarista ei ole löydetty sen enempää jälkiä kuin miehestäkään.

Rossi on kuitenkin kertonut pitävänsä mahdollisena, että mies ja auto löydettäisiin vielä joskus. Todennäköiseksi löytöpaikaksi hän on arvioinut järven pohjan.

– Kun katsoo kartaltakin Parantalan ympäristöä, huomaa, että siellä on paljon järviä. Järvistä on etsitty, mutta toisaalta se on vaikeaa, koska tarkkaa suuntaa ei ole. Kadonneen puhelin lopetti toimintansa pian, joten puhelimen avulla ei saatu tarkempia paikannustietoja, hän kommentoi MTV Uutisille vuonna 2017.

Jussin sisko luottaa poliisin arvioon.

– Jos lähtee ajamaan sellaista tietä ja maastoa mitä ei tunne humalassa ja suutuspäissään, ja on vielä pimeäkin, voihan siinä jokin vahinko käydä. Harkintakyky on sellaisessa tilanteessa varmasti huono.

"Se on täysi mysteeri"

Jussin tarinaa on jaettu sosiaalisessa mediassa aivan viime päiviin saakka. Iina Peltola kertoo, että päivitykset ovat poikineet useita katoamiseen liittyviä vinkkejä.

Niistä harva on kuitenkaan varteenotettava. Vielä harvempi on antanut syytä ottaa yhteyttä poliisiin. Eikä yksikään ole johtanut vielä Jussin jäljille.

Rikoskomisario Reima Rossikin toteaa, että tällä hetkellä tapaus vaikuttaisi jääneen pimeäksi.

– Se on täysi mysteeri, Rossi sanoo.

Omaisille vuosia jatkunut epätietoisuus on käynyt raskaaksi. Iina Peltola toivookin, että tapaus saisi vielä loppuratkaisun – tavalla tai toisella.

– Totta kai sitä toivoisi, että Jussi löydettäisiin jostain elossa, hän aloittaa.

– Mutta kun on kulunut jo niin monta vuotta, sillä ei ole oikeastaan enää merkitystä. Tämä vuosia kestänyt odotus on ollut aikamoista piinaa. Voin vain kuvitella, miltä vanhemmistani on tuntunut.

Lue myös:

    Uusimmat