Eeva Lehtimäen kommentti: SDP tempaisi itsensä suosituimmaksi puolueeksi – tulitukea oppositiopolitiikalle ay-liikkeeltä

SDP:n tuore puheenjohtaja Antti Lindtman on saanut lentävän lähdön kaudelleen. Demarit ovat kokoaan suurempi, kun järeitä lakkotoimia suunnitteleva ay-liike antaa tulitukea oppositiopolitiikalle. Puolueen suurin murhe on vasta marraskuun puolen välin jälkeen alkava presidentinvaalikampanja, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

SDP:n puoluetoimistolla Hakaniemessä ja Antti Lindtmanilla Vantaalla oli hyvä aamu, kun pitkästä aikaa Ylen kannatusmittauksessa oli uutinen.

SDP loikkasi pääministeripuolue Kokoomuksen ohi 23,5 prosentin lukemilla. Kannatus kasvoi edelliseen mittaukseen verrattuna 2,7 prosenttiyksikköä. 

Eroa Kokoomukseen (20,2 prosenttia) on yli kolme prosenttiyksikköä. 

Marinin lähtö ei romahduttanut kannatusta 

SDP ja Antti Lindtman näyttävät selvinneen Sanna Marinin äkkiloikasta puolueen johdosta ja eduskunnasta shampanjasosialistien puolelle. 

Asialla spekuloitiin paljon syyskuussa, kun valta vaihtui. Moni arveli, että juuri Marin oli pitänyt SDP:n kannatusta pystyssä. 

Ay-liike pelaa samaan maaliin

Lindtmanin alku on ollut oppositiopuolueelle helppo. Hallituksen talouspolitiikka, mutta erityisesti työmarkkinauudistukset ovat demareiden leipäkauraa.

Ylen tausta-aineiston perusteella SDP on pystynyt hakemaan lisäkannatusta myös Kokoomuksen laarista. 

Valittu linja puree paremmin kuin Keskustalla, joka on keskittynyt haukkumaan hallitusta sosiaali- ja terveyspalvelujen kriisiytymisestä. 

Toistaiseksi äänestäjien muisti riittää niin pitkälle, että nykyinen hyvinvointialueiden hallintohimmelimalli on edellisen, ei nykyisen hallituksen tekosia. 

SDP on juuri nyt paljon kokoaan suurempi. Tulitukea antaa SAK:lainen ammattiyhdistysliike, joka pelaa yhteen SDP:n kanssa.

Ensi viikolla alkavat järeämmät SAK:laisten liittojen lakot. Samaan aikaan kulisseissa huhutaan myös yleislakosta alkuvuonna. 

Sopiva ajankohta voisi olla helmikuun alku, koska paikallisen sopimisen uudistamista pohtivan työryhmän on tarkoitus saada työnsä valmiiksi tammikuun lopulla.

Helmikuun alussa hallitus on tuomassa eduskuntaan myös esityksen työrauhalainsäädännön uudistamiseksi. Tarkoituksena on rajoittaa oikeutta poliittisiin lakkoihin ja kohtuuttomiksi määriteltyihin tukilakkoihin.

Suurin kysymysmerkki sekä SDP:lle että ammattiliitoille on se, että saavatko ne joukkonsa liikkeelle samaan aikaan kun talousuutiset synkkevät. 

Pahvi-Jutta kiertää 

Lindtmanilla ja SDP:llä on tällä hetkellä yksi huoli. Presidentinvaalikaravaani kulkee, mutta puolue nimeää komissaari Jutta Urpilaisen virallisesti ehdokkaaksi vasta 19. marraskuuta puoluevaltuustossa Tampereella.

Presidentinvaalit ovat Lindtmanin ensimmäiset vaalit puheenjohtajana. Hyvä tai huono menestys vaaleissa antaa joko potkua vai kitkaa uuden puheenjohtajan taipaleelle. 

Politiikka on aina myös psykologiaa.

Urpilaisen on saatava parempi tulos kuin Paavo Lipposen tai Tuula Haataisen johdolla vuosina 2012 ja 2018.

Olisi nöyryytys, jos entinen ulkopolitiikan mahtipuolue ottaisi jälleen pataan.

Suurin haaste SDP:llä on Pekka Haaviston kelkkaa lähdössä olevien demarin houkuttelu oman ehdokkaan taakse. 

Sen verran SDP:ssä on huolestuttu muiden ehdokkaiden ympärillä pyörivästä julkisuudesta, että puoluejohto on kuljettanut parin viikon ajan tilaisuuksissa pahvi-Juttaa. 

Kuva näkyy, mutta toki kampanja on ollut toistaiseksi mykkä. 

Entinen politiikan taustavaikuttaja arvioi, että SDP yrittää luoda myöhäisellä kisaan lähdöllä kuvan, että juuri Urpilaisen tulo mukaan sähköistää toistaiseksi aneemiset vaalit.

Jos arvata saa, marraskuun loppupuolella harmaapukuisten herraehdokkaiden seassa istuu punaiseen pukeutunut Urpilainen.

Lue myös:

    Uusimmat