Jussi Halla-aho: Hallitus ei halua myöntää aiempia virheitään ja on myöhässä maskisuosituksessa – "Muualla maailmalla uskotaan jo vakaasti"

2:05
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan hallitus viivyttelee maskisuosituksen antamisessa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mielestä kasvomaskisuositus olisi pitänyt antaa jo keväällä.

Jussi Halla-aho arvostelee hallitusta viivyttelystä maskisuosituksen kanssa.

– Kyllä hallitus maskien osalta toimii myöhässä. Pelkään ja epäilen, että maskivitkutteluun on vaikuttanut se, että ei haluta myöntää aiemmin tehtyjä arviointivirheitä, Halla-aho kommentoi perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa torstaina. 

Halla-ahon mukaan virhe on tapahtunut siinä, etteivät viranomaiset tai hallitus ole antaneet kasvomaskisuositusta jo aikaisemmin.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisten mielestä kasvomaskisuositus olisi pitänyt antaa jo keväällä.

– Maskien käyttö ei aiheuta esimerkiksi taloudellista vahinkoa toisin, kuin sulkutoimet. Meidän linjamme on ollut se, että matalan kynnyksen helposti toteutettavat ja vähäisiä kustannuksia aiheuttavat toimenpiteet pitäisi ottaa käyttöön, jotta vältyttäisiin kovemmilta toimilta.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kommentoi aikaisemmin MTV Uutisille, että Suomessa pärjättiin hyvin ilman maskisuositusta.

– Meillähän epidemia laantui lähes kokonaan kesäksi. Eli kohtuullisen hyvin pärjättiin ilmankin.

Maskikeskustelu "absurdia"

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi tänään tiedotustilaisuudessa, että tämän hetkisessä tilanteessa kasvomaskien käytön hyötyjä vielä punnitaan.

– Suositus varmasti tulee ja se nivotaan kolmivaiheseen tiekarttaan siitä, miten tauti etenee. Onko tämän hetkisessä suvantovaiheessa syytä käyttää kasvomaskeja ja jos on, niin miltä osin, Varhila kysyy.

– Aivan varmasti kakkos- ja kolmosvaiheessa, kun tauti leviää, niin nämä (kasvomaskisuositukset) tulevat erittäin kohdennetusti käyttöön, Varhila toteaa.

Ainakin osa tutkijoista pitää kasvomaskien käytön hyötyjä suurempina kuin haittoja.

Halla-aho pitää keskustelua maskien käytön hyödyistä "absurdina".

– Muualla maailmalla uskotaan jo vakaasti siihen, että vaikka ne eivät tietenkään ratkaise kaikkia ongelmaa eivätkä estä jokaista tartuntaa, niin ne hidastavat leviämistä ja estävät ainakin osan tartunnoista. 

Sosiaali- ja terveysministeriö on perustellut päätöstä olla antamatta maskisuositusta muun muassa vääränlaisen turvallisuuden tunteen syntymisellä sekä keuhko-oireilla, joita voi aiheutua itsetehtyjen maskien kangaspölystä.

THL puolestaan arvioi, että kangasmaskin väärinkäyttö voi väärinkäytettynä jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä. THL:n mukaan ei myöskään ole näyttöä siitä, että kasvomaskin laaja käyttö terveillä henkilöillä auttaisi vähentämään tartuntoja.

Kirurgiset suu-nenäsuojukset puolestaan uhkaavat THL:n mukaan loppua terveydenhuollosta ja siksi ne pitäisi varata ainoastaan terveydenhuollon työntekijöiden käyttöön.

Maskien on myös arvioitu maksavan suuria summia kotitalouksille.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja