THL:n Tervahauta joutui oikomaan maskilausuntojaan jo keväällä – näin STM ja THL muistuttivat maskien haitoista huhtikuussa

10:19
Näin THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kommentoi maskikäytäntöjä toukokuussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta joutui selventämään maskilausuntojaan jo keväällä.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta lausui tällä viikolla, että THL olisi jo keväällä halunnut tiedottaa laajemmin kasvomaskien käytöstä. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ei kuitenkaan pitänyt Tervahaudan mukaan tätä tarpeellisena. 

– He pitivät siihen aikaan myös viestinnässä aika vahvasti langat käsissään. Se oli tapa, jolla silloin poikkeusoloissa STM:n johdolla toimittiin, Tervahauta kertoo IS:lle.

STM puolustautui Twitterissä kertoen, että jo huhtikuusta lähtien kasvomaskien turvallisesta käytöstä on viestitty Työterveyslaitoksen kautta. 

THL ja STM varoittivat maskien haitoista huhtikuussa

Jo huhtikuussa Tervahauta joutui selventämään maskilausuntojaan. Ensin Tervahauta suositteli Helsingin Sanomien haastattelussa THL:n virallisesta linjasta poiketen kangasmaskin käyttöä. 

Muutama päivä myöhemmin THL ja STM tiedottivat yhdessä, etteivät ne anna ohjeistusta tai yleistä suositusta hengityssuojaimien tai kangasmaskien käyttöön julkisilla paikoilla. 

– Tämä yhteinen linjaus on tarpeen kertoa julkisuuteen, koska asiasta on käyty viime päivinä keskustelua erityisesti tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa, tiedotteessa kerrotaan.

Tuolloin THL ja STM perustelivat linjaansa sillä, että terveydenhuollossa tarvittavien hengityssuojainten myynti ja maahantuonti ovat tarkoin säädeltyjä sekä sillä, että itsetehtyjen kangassuojien käyttö voi pahimmillaan johtaa vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen.

THL ja STM myös muistuttivat, ettei kasvomaski suojaa maskin käyttäjää koronavirukselta ja että vääränlainen kangasmateriaali voi heikentää keuhkojen terveyttä.

"Tietysti kun aikaa kuluu, niin saamme hiukan laadukkaampaa materiaalia"

Tervahauta kommentoi maskilausuntojaan toukokuussa myös MTV:n Uutisextran lähetyksessä. Tuolloin hän kertoi kannattavansa maskien käyttöä vasta tilanteessa, jossa epidemiatilanne pahenee.

– Varmaan siinä tilanteessa sitä olisi hyvä harkita, kun epidemia nostaa päätään. Mutta jos pääsemme tilanteeseen, jossa tautia ei ole, eikä uusia tapauksia todeta viikkokausiin, niin kesäkuumalla maskien pitäminen liikennevälineissä ei välttämättä ole perusteltua.

Tervahauta ei myöntänyt haastattelussa muuttaneensa kantaansa huhtikuussa antamansa suosituksen jälkeen. Tervahauta myönsi kuitenkin epäsuorasti, että maskien saatavuus vaikuttaa osin maskisuositusten antamiseen.

– Tämä on tilannekohtaista. Jos epidemia on vahvasti päällä, niin jatkossakin pitää harkita leviämisen estämiseksi maskien käyttöä. Tietysti kun aikaa kuluu, niin saamme hiukan laadukkaampaa materiaalia ja maskeja alkaa riittää ihmisten omaehtoiseenkin käyttöön. Maskipakon kannalla en kuitenkaan ole. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja