Mainos

Jushtshenko nousemassa Ukrainan johtoon

Ukrainan presidentinvaalien ovensuukyselyn mukaan oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko olisi saamassa 56.5 prosentin kannatuksen.

Ukrainan presidentinvaalien ovensuukyselyn mukaan oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko olisi voittamassa vaalit. Jushtshenko olisi saamassa 56.5 prosentin kannatuksen. Pääministeri Viktor Janukovitsh saisi kyselyn mukaan 41.3 prosentin äänisaaliin.

50-vuotias Jushtshenko on luvannut johdattaa ukrainalaiset sekä Euroopan unionin että Pohjois-Atlantin puolustusliiton Naton jäseneksi. Hänen kilpailijansa Viktor Janukovitsh, 54, on sen sijaan ilmoittanut vaalivansa ja vahvistavansa historiallisia suhteita naapurimaa Venäjään.

- Jos Jumala suo, tämä tulee olemaan viimeinen äänestys, toivoi syrjään astuva presidentti Leonid Kutshma.

Syytöksiä heiteltiin molemmin puolin

Jushtshenkon kannattajat syyttivät vastapuolta vaalivilpistä eräissä äänestyspisteissä Harkivin, Odessan, Zaporizian ja Dnipropetrovskin alueilla. Vilpin väitettiin tapahtuneen pääasiassa kiistellyn kotiäänestyssäännön turvin.

Opposition vaalitarkkailijat Donetskissa syyttivät Janukovitshin kannattajia myös siitä, että nämä olisivat lisänneet listoille luvattomia äänestäjiä.

Janukovitshin kannattajat puolestaan väittivät kilpailijoidensa sulkeneen korkeiden rakennusten hissejä, minkä vuoksi invalidit eivät päässeet siirtymään vaalihuoneisiin antamaan ääntään pääministerille. Lisäksi muun muassa Venäjän, Valko-Venäjän ja Moldovan tarkkailijat syyttivät Jushtshenkoa propagandasta vaalihuoneistojen edustoilla. Tarkkailijat olivat nähneet vaalimainoksia ja Jushtshenkon oransseja vaalisymboleja jaettavan äänestykseen meneville.

Keskusvaalilautakunta tutki esitetyt syytteet ja totesi äänestyksen sujuneen ilman suuria väärinkäytöksiä.

Kiljunen: Tilanne näyttänyt paremmalta

Vaaleja seuraa arviolta 12 000 ulkomaalaista tarkkailijaa. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailija Kimmo Kiljunen on Itä-Ukrainassa Donetskin alueella, jossa presidentinvaalien toisen kierroksen pahimmat väärinkäytökset tapahtuivat. Paikoin äänestysprosentti nousi lähelle sataa prosenttia.

Kiljusen mukaan tilanne näyttää nyt paremmalta. Esimerkiksi kaikissa vaalikomiteoissa on nyt sekä pääministeri Viktor Janukovitshin että oppositiojohtaja Viktor Jushtshenkon edustajia.

- Täällä on ollut pieniä ongelmia: joillakin vaalipaikoilla on poliiseja, joita ei pitäisi olla. Vaaliuurnat ovat läpinäkyviä, jolloin kaikki näkevät ketä on äänestetty. Pääosin äänestys on kuitenkin sujunut sääntöjen mukaan.

Kiljunen arvelee, että Donetskin alueen äänioikeutetuista yli 95 prosenttia äänestää Venäjän tukemaa Janukovitshia. Kiljunen oli iltapäivään mennessä vieraillut lähes kymmenellä äänestyspaikalla.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 26.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.