Juontaja Wendy Williamsilla, 59, diagnosoitiin afasia ja dementia – näin hänen tilastaan kerrotaan

Juontaja Wendy Williams kärsii samoista sairauksista kuin uransa päättänyt näyttelijä Bruce Willis.

Yhdysvaltalaisella tv- ja radiojuontaja Wendy Williamsilla, 59, on diagnosoitu primaarinen etenevä afasia sekä frontotemporaalinen dementia, kerrotaan torstaina julkaistussa tiedotteessa. Tiedotteen mukaan sairaudet ovat jo asettaneet merkittäviä esteitä Williamsin elämään.

– Muutaman viime vuoden aikana on toisinaan herännyt kysymyksiä Wendyn kyvystä prosessoida informaatiota ja monet ovat spekuloineet Wendyn terveydentilaa etenkin silloin, kun hän alkoi kadottaa sano ja käyttäytyä toisinaan epäselvästi ja kun hänellä oli vaikeuksia ymmärtää rahaan liittyviä asioita, tiedotteessa sanotaan. 

– Vuonna 2023 lääkinnällisten testien jälkeen Wendyllä diagnosoitiin virallisesti primaarinen etenevä afasia ja frontotemporaalinen dementia, tiedote jatkaa.

Terveyskirjaston mukaan afasia on aikuisiän aivoperäinen, kielellinen häiriö. Terveyskylä kertoo, että primaareissa etenevissä afasioissa sanojen löytäminen, puheen tuottaminen ja puheen ymmärtäminen vaikeutuvat. Sairaudet ovat nimensä mukaisesti eteneviä eikä parantavaa hoitoa ole toistaiseksi olemassa.

Muistiliitto kertoo, että frontotemporaalinen dementia kuuluu otsa-ohimolohkorappeumasta johtuviin muistisairauksiin. Tämä on yleisnimitys oireyhtymille, joille on tyypillistä aivojen otsa- ja ohimolohkojen toiminnan heikkeneminen ja siitä johtuvat oireet. 

Frontotemporaaliseen dementiaan kuuluu tyypillisimmin persoonallisuuden ja käyttäytymisen muutosta. 

Tieto Williamsin diagnooseista päätettiin julkistaa paitsi siksi, että Williamsia ymmärrettäisiin, myös tietoisuuden lisäämisen, sairauksiin liittyvän stigman hälventämisen ja vertaistuen vuoksi. 

– Wendy pystyy edelleen tekemään monia asioita itse.  Mikä tärkeintä, hänellä on edelleen tallessa tavaramerkkinään tunnettu huumorintajunsa ja hän saa tarvitsemaansa hoitoa, jolla varmistetaan, että häntä suojellaan ja että hänen tarpeisiinsa vastataan, tiedotteessa kerrotaan.

The Wendy Williams Show -keskusteluohjemaansa vuodesta  2008 vuoteen 2021 saakka luotsanneen Williamsin terveysongelmat ovat aiemminkin nousseet julkisen keskustelun aiheiksi. Williams on kertonut sairastavansa Basedowin tautiajalymfedeemaa.

Myös Hollywood-tähti Bruce Willis sairastaa frontotemporaalista dementiaa ja afasiaa. Hän jätti uransa afasiadiagnoosin vuoksi vuonna 2022.

Lue myös:

    Uusimmat