Juo vettä ja palele! Nämä helpot tavat polttavat kaloreita, eivätkä vaadi paljoa

Kuntoilu polttaa kaloreita, mutta millaisilla helpoilla kikoilla kalorinpolttoa voisi tehostaa? Kokosimme yhteen erilaisia tutkimuksia, joista saattaa olla hyötyä painonhallinnassa!

Kylve: 140 kilokaloria

Tässä miellyttävän oloisessa kokeessa koehenkilöt nauttivat tunnin pituisesta kylvystä 40-asteisessa vedessä. Kävi ilmi, että kylpy poltti noin 140 kilokaloria, eli yhtä paljon kuin puolen tunnin kävely.

Harrasta seksiä: 100 kilokaloria (mutta vain, jos olet mies)

Quebecin yliopiston tutkijoiden mukaan miehet polttavat seksin aikana jopa 300 kaloria. Keskimäärin testattu mies poltti seksin aikana noin sata kilokaloria, nainen vain noin 70. Tutkijoiden mukaan seksi voikin ”ajoittain olla huomattavaa liikuntaa".

Tutkimukseen osallistui vain 21 heteroparia. Lisäksi hölkkääminen olisi ollut tehokkaampaa: hölkätessään miehet polttivat yli 270 kilokaloria, ja naisetkin yli 210.

Siivoa: Yli 100 kilokaloria

Noin 70-kiloinen ihminen voi polttaa puolen tunnin aikana yli sata kilokaloria esimerkiksi pestessään lattioita tai ikkunoita, lakaistessaan pihatien, maalatessaan seiniä tai kanniskellessaan ostoksia tai laatikoita. Tärkeää on siivota kovatahtisesti!

Good Housekeeping Instituten testissä viisi testaajaa siivosi kahden tunnin ajan. Tehokkainta oli ikkunoiden peseminen, joka poltti 115 kilokaloria 20 minuutissa. 

Palele: Vaihteleva kalorinpoltto

Maastrichtin yliopiston selvityksen mukaan jo viileissä lämpötiloissa oleskeleminen voi johtaa suurentuneeseen energiankulutukseen.

Aihetta on tutkittu jo vuonna 1961! Tuolloin Yhdysvaltain armeijan tutkijat pistivät kymmenen alastonta koehenkilöä sietämään kymmenen asteen lämpötilaa kuukauden ajan. Tutkijat havaitsivat, että kahden viikon kuluttua miehet lakkasivat vapisemasta; heidän kehonsa vaikuttivat tottuvan ilmastoon ja kehittävän lämpöä muilla tavoin.

Tukholman yliopiston professori Barbara Cannonin mukaan keho käyttää palellessaan hyödyksi erityisiä "ruskean rasvan" varantoja. Jos ihminen siis joutuu palelemaan, keho alkaa lopulta tuottaa lämpöä rasvan avulla. Sitä, paljonko kaloreita kylmässä voisi palaa, on kuitenkin vaikeaa arvioida.

Ajan viettäminen kylmässä ei ymmärrettävästi ole kaikista miellyttävin, turvallisin tai aina edes suositeltavin laihdutusmuoto: se voi olla jopa vaarallista muun muassa ihmisille, joilla on sydän- ja verisuonitauti.

Juo vettä: 24 kilokaloria

Vuoden 2003 tutkimuksessa koehenkilöt joivat 500 millilitraa vettä. Tutkijoiden mukaan veden juominen poltti ylimääräiset 24 kilokaloria. Huimiin polttolukemiin tällä tavalla ei siis pääse: sadan kalorin polttaminen vaatisi jo kahden vesilitran juomista.

Intervallitreeni: 200 lisäkilokaloria pitkin päivää

Vuoden 2012 tutkimuksessa viisi miestä treenasi intervallitreeniä kuntopyörällä niin, että he pyöräilivät 30 sekuntia raivokkaasti ja neljä minuuttia rennommin. Tätä kiertoa toistettiin viidesti.

Vaikka miehet eivät liikkuneet loppupäivänä, he polttivat 200 kaloria enemmän kuin päivinä, joina eivät liikkuneet ollenkaan. Miehiä oli vain viisi, joten tulokseen ei kannata suhtautua turhan vakavasti. Siitä voi silti ottaa vinkkejä omaan treeniinsä!

Kokeile 30 sekunnin pätkissä esimerkiksi kyykkyhyppyjä tai sammakkoliikettä, jossa lankkuasennosta hypätään kyykkyyn kämmenet lattiassa, ja palataan sitten takaisin lankkuasentoon.

Testaa myös burpee-liikesarja:

_369130058

Voit myös juosta ylös portaita, ja hyppiä tasajalkaa vasemmalta oikealle, niin, että kuvittelet hyppääväsi näkymättömän viivan yli!

Sittenkin hoikemmaksi treenaamalla? 

Harvardin yliopiston listauksen mukaan 70-kiloinen ihminen voi polttaa 30 minuutin aikana noin 300–400 kilokaloria seuraavissa lajeissa:

 1. Soutaminen paikallaan, ankara vauhti
 2. Step-aerobic, kova teho
 3. Pyöräily kuntopyörällä, ankara vauhti
 4. Lumikenkäily
 5. Jalkapallo, otteluteho
 6. Rantalentopallo
 7. Selkäuinti
 8. Hiihto
 9. Vesipoolo
 10. Naruhyppy
 11. Vuorikiipeily, nouseva
 12. Uinti, esimerkiksi kroolaus ja perhosuinti, ankara vauhti

***

5:32

Lue myös

  Uusimmat

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

  MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.