Kaloreita kuluu ja sydän vahvistuu – nämä asiat puhuvat talviliikunnan puolesta

Kun pakkaset paukkuvat ja tuuli vihmoo, moni meistä siirtyy enemmän kuin mielellään sisäliikunnan pariin. Vaikka kylmä talvisää ei aina houkuta ulkoilemaan, siitä voi olla sinulle enemmän hyötyä kuin uskotkaan.

Seuraavat kohdat puhuvat kirpeässä pakkasilmassa liikkumisen puolesta. 

Poltat reippaasti kaloreita

Tämä tieto saa sinut taatusti vaihtamaan juoksumaton lumiseen lenkkipolkuun. Hollantilaisten tutkijoiden mukaan nimittäin jo pelkkä viileälle säälle altistuminen voi lisätä huomattavasti kalorinkulutustamme – jopa viisinkertaistaa sen! 

Ulkotreeni polttaa siis huimasti enemmän kaloreita kuin jumpassa huhkiminen. Tämän lisäksi kylmä sää nopeuttaa aineenvaihduntaamme stimuloimalla ruskeita rasvasoluja.

Jaksat pidempään

Kaloreiden kulumisen lisäksi kylmä sää saa meidät jaksamaan entistä paremmin. Tutkimusten mukaan ihmiskeho pystyy kontrolloimaan kehon lämpötilaa paremmin kylmällä kuin kuumalla säällä, mikä saa meidät jaksamaan hiihto- tai juoksulenkillä entistä kauemmin. Ja rasva palaa ja kaloreita kuluu!

Kylmän sään puolesta puhuu myös tutkimus, jonka mukaan maratonjuoksijat juoksevat nopeammin talvisin kuin kesäisin. Nopeuden ja kestävyyden lisäksi myös ketteryyden on todettu paranevan kylmässä säässä urheiltaessa.

Parannat sydämesi terveyttä

Kylmässä säässä sydämemme täytyy tehdä hieman enemmän töitä kierrättääkseen verta päästä aina varpaisiin asti. Talvisäässä urheilu laittaa siis sydämemme töihin, mikä on sydämen terveyden kannalta ainoastaan hyvä asia. Kylmä sää parantaa sydämen pumppaustehoa, tekee siitä vahvemman ja valmistaa sitä tuleviin urheilusuorituksiin.

Mieliala paranee

Vaikka kylmä ilma voikin saada meidät vapisemaan, se saa meidät myös hymyilemään. Environmental Science & Technologyssa julkaistu tutkimus väittää, että kylmällä ilmalla liikkuminen tekee meistä onnellisempia.

Tehostuneen aineenvaihdunnan ja sydämen sykkeen ansiosta aivomme tuottavat kylmässä säässä liikuttaessa kehoomme entistä enemmän mielihyvää lisääviä endorfiini-hormoneja. Jos mielihyvähormonien lisääntyminen yhdistetään vielä auringonvaloon, onnellisuus on taattu!

Poimi videolta vinkit laskettelureissulle. 


Lähde: CBC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja