Jungner pettyi Yle-maksun linjauksiin

Toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mukaan Yle joutuu säästökuurille hallituksen linjausten takia.

Jungner sanoo Ylen joutuvan säästämään jo siksikin, että nykyinen tv-maksu nousee ensi vuonna kolme prosenttia. Yle on toivonut huomattavasti suurempaa korotusta.

Lisäsäästöihin joudutaan Jungnerin mukaan vielä vuonna 2012, jos Yleisradio-maksu toteutuu 175 euron suuruisena. Lähivuosina Yleisradiollla on siis edessä merkittäviä leikkauksia.

- Äkkiseltään arvioiden puhutaan ehkä suoraan työpaikoiksi muutettuna 400-500 työpaikasta, Jungner sanoo Uuden Suomen verkkosivuilla.

Sen sijaan Ylelle esitettyyn ulkopuoliseen valvojaan Jungner suhtautuu varovaisen myönteisesti.

Yle-maksu tulossa kaikille

Hallituspuolueet ovat sopineet yleisradiomaksusta ja Ylen valvonnan uudistamisesta. Yle-maksusta tulee asuntokuntakohtainen. Maksua aiemmin selvittäneen työryhmän mukaan se olisi noin 175 euroa asuntokuntaa kohden.

Yleisradiomaksua aletaan periä vuoden 2012 alusta. Se koskee noin 2,46 miljoonaa taloutta. Maksun suuruus tarkentuu syksyllä 2011, kun hallitus määrittää Ylen rahoituksen tason.

Pienituloisten maksurasituksen vaikutuksia selvittämään asetetaan erillinen työryhmä.

Yritykset, joiden liikevaihto on yli 400 000 euroa vuodessa, maksaisivat nykyisen televisiomaksun suuruisen noin 250 euron maksun. Yrityksille, joiden liikevaihto on yli miljoona euroa vuodessa, tulisi noin 630 euron maksu.

Ylen hallintomallia uudistetaan siten, että julkista palvelua valvoo ulkopuolinen, Ylen johdosta riippumaton neuvosto. Valvonnasta on tarkoitus tehdä kattavampaa ja itsenäisempää.

Hallituspuolueet sopivat myös, että nykyistä televisiomaksua korotetaan kolmella prosentilla vuonna 2010.

Televisio- ja radiorahastokertymän tasoksi sovittiin 450 miljoonaa euroa vuonna 2011, kuten kansanedustaja Mika Lintilän johtama parlamentaarinen työryhmä huhtikuussa esitti.

Yle-ratkaisu arveluttaa valiokuntaa

Hallituspuolueiden sopu Yleisradion rahoituksesta ja valvonnasta ei saa varauksetonta tukea liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Hallituspuolueiden edustajista Jyrki Kasvi (vihr.) pitää yhä budjettirahoitusta parempana kuin Yle-maksua.

- Nelilapsinen perhe maksaisi yhtä paljon kuin yksin asuva opiskelija. Se ei vain ole oikeudenmukaista, Kasvi sanoo.

Mikko Alatalo (kesk.) puolestaan pitäisi Ylen valvonnan hallintoneuvostolla. Hänen mielestään tärkeintä olisi, että valvojat oikeasti ymmärtävät julkisen palvelun tehtävää.

Vähävaraisia voisi Alatalon mukaan tukea toimeentulotuella. Kaiken kaikkiaan hän on tyytyväinen ratkaisuun.

- Hienoa, että asia eteni näin. Kukaan ei voi väittää, että Yleä vastaan olisi ruvettu käymään sotaa, vaikka sieltä on tehty kaikenlaista ohjelmaa koskien esimerkiksi pääministeriä, Alatalo huomauttaa.

Kalli tyytyväinen päätökseen

Yle-maksu on jakanut keskustan mielipiteitä, mutta eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli vakuuttaa ryhmänsä tyytyväisyyttä sopuun. Keskustan edustajilla on hänen mukaansa vahva usko, että kysymys sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta pystytään ratkaisemaan. Sama pätee yrittäjien maksujen kohtuullisuuteen.

Kokoomuksen Ilkka Viljasta arveluttaa se, että maksu menee kaikilta samansuuruisena, käytti palveluja tai ei. Lisäksi Ylen rooli pitäisi hänestä miettiä kokonaan uudelleen ja vasta sitten pohtia, miten rahoitus turvataan.

- Pitääkö Ylen tuotantoa mitata niin valtavasti kuuntelija- ja katsojalukujen perusteella kuin usein tehdään? Määritelläänkö julkisen palvelun tehtävät siltä pohjalta? entinen paikallisradioyrittäjä kysyy.

Katso Pauli Poutasen juttu (Seitsemän uutiset 1.10.2009)

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat