Juna suistui raiteilta testiajossa Norjassa – samoja junia Suomessa

Koekäytössä ollut matkustajajuna suistui tänään raiteilta Etelä-Norjassa. Kaikki junassa olleet viisi ihmistä loukkaantuivat onnettomuudessa, yksi heistä vakavasti.

Norjan rautatieyhtiö NSB oli testaamassa uutta lähi- ja aluejunatyyppiä, sveitsiläisen Stadlerin Flirt -junaa, kun yksi junan vaunuista kaatui ja kolme suistui raiteilta. Onnettomuuden syytä ei heti tiedetty.

Paikallisen lehden mukaan junan vauhti oli noin 100 kilometriä tunnissa, kun se suistui raiteilta.

Onnettomuuden jälkeen uuden junatyypin käyttöönottoa on määrä siirtää.

Samanlaisia junia Suomessa

STT:n mukaan samanlaisia junia kuin testiajossa raiteilta suistunut on käytössä myös Suomessa.

VR kertoo verkkosivuillaan, että ensimmäiset Junakalusto Oy:n tilaamista uusista Flirt-kaupunkijunista aloittivat liikennöintinsä pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä vuoden 2009 lopulla.

Kaikkiaan sveitsiläiseltä Stadlerilta on tilattu 32 matalalattiaista sähkömoottorijunaa. Uudet junat korvaavat vanhaa junakalustoa lähiliikenteessä.

Pääkaupunkiseudun Junakaluston toimitusjohtaja Yrjö Judström kuitenkin sanoo, että Norjassa testiajossa raiteelta suistunut Flirt-juna on eri sarjaa kuin Suomessa käytössä olevat junat.

Norjassa testatut junat on hänen mukaansa modifioitu norjalaisiin olosuhteisiin.

– Niissä on tietysti samoja piirteitä, koska kaikki Flirteissä perusratkaisu on hyvin samanlainen. Niissä on kuitenkin suurempi huippunopeus, sillä ne on tarkoitettu paitsi lähiliikenteeseen, myös alueelliseen liikenteeseen.

– Niissä on myös isommat moottoritehot. Meidän junamme on ostettu ja testattu lähiliikenteeseen, Judström kertoo.

(MTV3 - STT- NTB)

Lue myös:

    Uusimmat