Mainos

Julkisten tukien valvonta puutteellista

Valtiontalouden tarkastusvirasto toteaa, että julkisten tukien valvonnassa on puutteita. Tukien ilmoitusvelvollisuutta on lyöty laimin varsinkin kunnissa. Ilmoittamatta jätetyt tuet voitaisiin jopa periä takaisin vuodesta 1994 lähtien.

Viraston tarkastuksessa valtion tueksi on laskettu kaikki julkisista varoista maksettavat tuet; mukana ovat myös maakuntien, kuntien ja julkista rahoitusta saavien organisaatioiden jakamat tuet. Tarkastelussa selvitettiin, miten Suomessa noudatetaan EU:n peruskirjan sääntöjä valtion tuesta. Sääntöjen mukaan jokainen tukipäätös tai -ohjelma on ilmoitettava kauppa- ja teollisuusministeriölle, joka vuorostaan vie tiedot EU-komissiolle. Ministeriön on vuorostaan seurattava tukien kasaantumista. Suomessa säännöt astuivat voimaan Eta-sopimuksen myötä vuoden 1994 alussa.

Tuen ilmoittamatta jättäminen tekee tuen laittomaksi, tarkastusvirasto huomauttaa. Silloin tuki voidaan periä korkoineen takaisin saajalta. Myöhempi hyväksyminen ei korjaa virhettä, virasto muistuttaa.

Perittävää löytyisi, sillä virasto löysi paljon puutteita ilmoituksissa. Ministeriöt ja kauppa- ja teollisuusministeriön alaiset erityisrahoituslaitokset, lähinnä Kera, ovat hoitaneet ilmoitusvelvollisuutensa, mutta muut velvolliset ovat olleet laiskempia. Kunnilta ja yksityisoikeudellisilta tukiorganisaatioilta ei ole tullut mitään tietoja tukipäätöksistä. Kasaantumisen seuranta on jäänyt suppeaksi.

Virasto kehottaa kauppa- ja teollisuusministeriötä toimiin, jotta tuen valvonta ja ilmoitukset saadaan kattaviksi ja tehokkaiksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.