Mainos

Julkisen palvelun laatu heikentynyt terveyskeskuksissa ja kirjastoissa

Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuksen mukaan julkisen palvelun laatu on heikentynyt viime vuosina erityisesti kirjastoissa ja terveyskeskuksissa. Useimpien julkisten palvelujen laatu heikkeni eniten pääkaupunkiseudulla.

Terveyskeskusten ajanvarauksen ja kirjastopalvelujen huonontuminen pistävät eniten silmään tutkimuksesta, joka selvittää julkisten palvelujen laadun muutoksia vuodesta 2002 vuoteen 2003. Myös kouluterveydenhuollon laatu heikkeni aivan selvästi, vaikka muutoin peruskoulun palvelut kohenivat.

Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaisema tutkimus koskee seitsemää julkista palvelua. Tutkimuksen kohteina olivat kunnallinen päiväkoti, peruskoulu, kirjasto, terveyskeskuksen ajanvarausvastaanotto ja päivystysvastaanotto, poliisipalvelut, verotoimiston henkilöverotuspalvelut ja taajamien ulkopuoliset päätiet.

- Pääteiden laatu pysyi alhaisimpana molempina tutkimusajankohtina, mutta siellä ei tapahtunut niin suurta negatiivista muutosta, kertoo erikoistutkija Hannu Kytö Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Tutkimusta varten Tilastokeskuksen valtakunnallisessa otannassa haastateltiin keväällä 2002 tuhatta henkilöä, ja laatubarometrin kehittämiseksi Taloustutkimus haastatteli keväällä 2003 vielä viittätuhatta henkilöä. Tutkitut palvelut sijoittuivat kouluasteikolla 4-10 tyydyttävän lukemille.

Laatu heikkeni eniten pääkaupunkiseudulla

Useimmat tutkitut palvelut arvioitiin kaupunkimaisissa kunnissa jonkun verran paremmiksi kuin maaseutumaisissa kunnissa. Useimpien palvelujen laatu heikkeni eniten kuitenkin pääkaupunkiseudulla.

Päivähoidon laatu heikkeni sekä muuttotappioalueilla että pääkaupunkiseudulla. Kirjastopalvelut heikkenivät hieman koko maassa, kun taas terveyskeskuksen ajanvaraus- ja päivystyspalvelut sekä poliisipalvelut heikkenivät eniten pääkaupunkiseudulla.

Länsi-Suomi poikkesi edukseen, kun vertailtiin asuinalueen vaikutusta palvelujen laatuarvioihin. Esimerkiksi kun pääkaupunkiseudulla muutosmittarit menivät punaiselle päiväkoteja arvioitaessa, Länsi-Suomessa lukemat olivat positiivisia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.