Mainos

Jukos odottaa ulosottoviranomaisia

Venäläinen öljy-yhtiö ei onnistunut maksamaan verorästejään määräaikaan mennessä.

Venäjän hallituksen varatalousministeri Sergei Shatalovin mukaan öljy-yhtiö Jukosilta ole tullut mitään virallista esitystä verorästien hoitamisesta.

Viime yönä umpeutui veroministeriön antama määräaika, johon mennessä Jukosin olisi pitänyt maksaa 2,8 miljardin euron rästit vuoden 2000 veroista. Jukosia odottaa nyt ulosotto.

Jukosin edustajat ovat kertoneet, että yhtiö on halukas maksamaan rästit mutta ei voi sitä tehdä, koska suurin osa sen tileistä on jäädytetty.

Keskiviikkona kerrottiin, että tutkintovankeudessa oleva Jukosin entinen johtaja Mihail Hodorkovski olisi valmis luovuttamaan oman osakesalkkunsa verorästien hoitamiseksi. Hodorkovskilla on yli 40 prosenttia Jukosin osakkeista. Talousministeriöstä todettiin kuitenkin, ettei Hodorkovskilta ole tullut heille mitään esitystä.

Niinpä eilinen oli Jukosin suhteen Moskovassa hiljainen päivä, joka saattaa kuitenkin merkitä tyyntä myrskyn edellä.

Varaministeri Shatalov totesi lehtimiehille, että verorästien hoitamiseksi on kaksi mahdollisuutta. Yksi mahdollisuus on se, että yhtiö maksaa nopeasti osan velasta sekä liittovaltion budjettiin että alueiden budjettiin. Toinen mahdollisuus on se, että sovitaan velkajärjestelystä.

Jukosin entistä johtoa lähellä olevat piirit kertoivat kuitenkin eilen lehdistölle, että Jukosin osakkeenomistajat odottavat hallitukselta myönteistä vastausta Hodorkovskin esitykseen.

Monet Moskovan tarkkailijat uskovat, että Venäjän hallituksen aikomuksena on vaihtaa Jukosin omistajia. Yhtiö myytäisiin jollekin toiselle, valtiovallalle mieluisammalle öljy-yhtiölle tai otettaisiin valtion haltuun.

Öljy-yhtiön oman arvion mukaan se voi kaatua vuoden loppuun mennessä verorästien vuoksi. Tähän mennessä viranomaiset ovat laskeneet sen rästien olevan lähes 7 miljardia dollaria eli 5,5 miljardia euroa. Analyytikot uskovat, että summa voi nousta 10 miljardiin dollariin, kun tarkastukset vuosilta 2002-2003 on saatu loppuun.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.