Jukka Rautakorpi väläyttää rajua muutosta: "Varmaan kohta taklaukset häviävät jääkiekosta"

Pitkään suomalaisessa jääkiekkoilussa ja urheilussa mukana ollut Jukka Rautakorpi väläyttää varsin kovaa skenaariota, kun hän puhuu kansainvälisen pelin muutoksista ja nykysuunnasta. Esille nousee erityisesti teema, joka on ollut tapetilla myös Pohjois-Amerikassa.

Jääkiekon ison kehityssuunta on ollut kasvava pelinopeus. NHL:ssä 2000-luvun puolen välin isojen sääntömuutosten jälkeen peli on nopeutunut jatkuvalla syötöllä. Tämä on heijastunut varsin laaja-alaisesti myös kansainväliseen jääkiekkoon. Pelaajaprofiilit ovat muuttuneet ja nyt romukoppaan ovat menossa myös sementinvahvat ja pysyvät pelipaikat.

– Kansainvälinen peli on yhä kokonaisvaltaisempaa. Esimerkiksi jos katsoi MM-finaalia, niin Ruotsi paineisti hyökkäämällä vastustajaa koko ajan, mutta silti he pystyivät puolustamaan äärettömän hyvin. Silloin peliin tulee väkisin pelipaikattomuutta. Puolustajien pitää pystyä hyökkäämään välillä jopa hyökkäyksen kärjessä ja hyökkääjien pitää pystyä puolustamaan ihan siellä viisikon alimmaisena. Pelaajien vaatimukset kasvavat koko ajan, Rautakorpi miettii MTV Sportille.

– Ei nykypelissä ole oikein enää rooleja. Ei ole vanhan liiton kiekottomia ja kiekollisia pakkeja – ne ovat katoava luonnonvara. Mutta varmaan se on hyvä juttu, se on sitä pelin kehittymistä. Pelaajien pitää osata eri asioita hyvin laaja-alaisesti ja vaatimukset sen kuin vain kasvavat ja kasvavat, Tappara-luotsi jatkaa.

Rautakorven näkemyksissä mielenkiintoinen pointti liittyy sääntöihin ja pelin isoihin rajaviivoihin.

– Sääntöjen tulkinnat ovat muuttuneet ja tuntuvat muuttuvan koko ajan. Varmaan kohta taklaukset häviävät jääkiekosta.

Uskot vahvasti siihen?

– On selvää, että meidän täytyy pitää tämä peli terveenä. En sano, että taklaukset pitäisi ottaa pois – ne pitää pystyä pitämään hanskassa. Se on tärkein asia, Rautakorpi avaa heittoaan.

Pohjois-Amerikassa ex-pelaaja, legendaarinen Eric Lindros ehdotti suoranaisesti taklauksien poistamista. Aihe on ollut tapetilla moneen eri otteeseen aivotärähdyksien ja päähän kohdistuneiden taklauksien yhteydessä. Jatkuvasti nopeutuva peli korostaa entisestään taklauksien vaarallisuutta.

Suomessa Liiga on pyrkinyt kitkemään pääosumia entistä kovemmilla tuomioilla. Täyden taklauskiellon skenaariota ei ole kuitenkaan nostettu pöydälle sarjan johdon puolelta.

Rautakorven luotsaama Tappara aloittaa oman urakkansa Mestarien liigassa eli CHL:ssä tämän viikon perjantaina. Tuolloin ohjelmassa on vierasottelu norjalaista Storhamaria vastaan. Kyseinen kamppailu näkyy cmore.fi-suoratoistopalvelusta.

Lue myös:

    Uusimmat