Jukka Jaloselta suorat sanat JYPin potkukohusta – peräänkuuluttaa tyylikkyyttä: "Hiljaiseksi vetää"

Jukka Jalonen kommentoi JYPin toimintaa potkukohussa: "Se on ollut ala-arvoista" 1:47
Jukka Jalonen kommetoi JYPin toimintaa potkukohussa: "Se on ollut ala-arvoista".

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen on pahoillaan tavasta, jolla Jukka Rautakorpea ja Ville Niemistä on kohdeltu potkujen jälkeen. Asiaa MTV Urheilulle kommentoinut Jalonen toivoo, ettei potkujen syitä ruodittaisi julkisesti.

JYP antoi joulukuussa potkut päävalmentajalleen Rautakorvelle ja apuvalmentajalleen Niemiselle, vaikka joukkue oli suoriutunut syyskaudella varsin kelvollisesti SM-liigassa. Potkujen jälkeen kohua ovat aiheuttaneet esiin nousseet JYP-johdon kommentit potkujen taustoista.

Hiljaiseksi vetää ja vähän surulliseksi tavallaan valmentajien ja valmennuksen puolesta. Kaikki ymmärretään, että joskus potkuja tulee. Itsellekin tullut jokunen kerta ja tiedän, miltä se tuntuu, myös MTV Urheilun asiantuntijana toimiva Jalonen ruotii.

Mutta se, miten se hoidettiin jälkikäteen. Se on ollut ala-arvoista.

JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen perusteli potkuja tuoreeltaan ja kertoi MTV Urheilulle, etteivät tulokselliset syyt olleet "painotuksessa kärjessä" potkuja annettaessa.

– Enemmän painotus oli yhteisesti sovituissa asioissa ja yhteisesti tehdyissä suunnitelmissa valmennuksen ja urheilutoiminnan kanssa, mitä ollaan lähdetty tavoittelemaan, Viitanen sanoi.

Viime maanantaina kohu sai jatkoa, kun JYPin kannattajayhdistys Hurrikaanisydän kertoi tiedotteessa tapaamisestaan seurajohdon kanssa. Kannattajien mukaan JYP-johdon viesti oli, etteivät Rautakorpi ja Nieminen olleet oikeita henkilöitä valmentamaan JYPin Liiga-joukkuetta. 

– Heidän palkkaamisessaan oli tehty iso virhe, tämä seuran puolelta myönnettiin, Hurrikaanisydän kertoi seurajohdon viestineen.

– Valmentajakaksikko ei kohdellut pelaajia heidän ansaitsemallaan tavalla.

JYPin puheenjohtaja Jukka Seppänen kiirehti oikomaan MTV Urheilun haastattelussa joitain Hurrikaanisydämen kertomia asioita ja antoi oman selvityksensä ratkaisun syistä.

MTV Urheilu pyysi haastattelua myös Jukka Rautakorvelta, mutta hän ei halunnut kommentoida tapahtumia, vaan viestitti haluavansa antaa rauhan ja tukensa JYPin joukkueelle.

Potkujen taustojen julkinen käsittely ei miellytä Jalosta. Leijonien päävalmentajan mielestä asiat tulisi käsitellä sisäisesti, eikä esimerkiksi potkuihin johtaneita syitä tulisi alkaa ruotia tarkemmin julkisesti. Jalonen korostaa, että potkut pitäisi pystyä antamaan fiksulla tavalla.

– Suomi on pieni maa, 5,5 miljoonaa ihmistä ja aika moni seuraa jääkiekkoa. JYP-episodistakin uskon, että aika moni tietää, mitä on tapahtunut. Ei se valmentajista kovin kivalta tunnu, että vielä lyödää lyötyä potkujen jälkeen, Jalonen sanoo.

– Ehdotan ehdottomasti että ei potkujen syistä tarvitse julkisesti hirveästi puhua. Kerrotaan, että näin on käynyt, luottamus loppui syistä, jotka on keskenään käyty läpi.

JYPin kohdalla hämmennystä on aiheuttanut myös potkujen ajankohta. Joukkue oli ratkaisun aikaan pistekeskiarvolla mitattuna sarjassa kuudentena. Rautakorven jälkeen päävalmentajaksi astuneen Mikko Heiskasen ajanjakso on alkanut katastrofaalisesti, kun JYP on hävinnyt kaikki ennen perjantain HIFK-kamppailu pelaamansa seitsemän otteluaan saalistaen vain kaksi pistettä.

Jalonen korostaa, ettei sarjataulukko kerro kaikkea tilanteesta.

Ei tiedetä tarkkaan, mitä joukkueessa on tapahtunut. Sarjataulukko ei aina kerro kaikkea välttämättä, sisällä voi olla muutakin, Jalonen sanoo. 

Enemmän haluan puuttua tapaan, jolla potkut annetaan tai tuodaan julki. Se on meille valmentajille äärettömän tärkeää. Ihmisiä me kuitenkin kaikki ollaan.

Rautakorven lisäksi myös Kärppien Lauri Marjamäki on saanut kuluvan kauden aikana potkut joukkueen kelvollisesta menestyksestä huolimatta. Jalonen kaipaisi valmentajille lisää arvostusta ja esittää toiveen myös seurajohdolle.

Kun tiettyjä juttuja miettii, ei se hirveän hyvältä tunnu eikä näytä. Toivoisi valmentajille lisää arvostusta ja seurajohdolta kärsivällisyyttä lisää ja sitä kautta luottamusta ja rauhallista keskustelua ja asioiden eteenpäin viemistä yhdessä, Jalonen sanoo.

Mutta kuten totesin, että ei se sarjataulukko kerro ihan kaikkea. Me ei nähdä kaikkea ja tiedetä kaikkea. Joku siellä mättää seurajohdon mielestä ja sitäkin pitää arvostaa, heidän näkemystään ja mielipidettään. Jos valmentajat eivät sovi suunnitelmiin, pitää vaihtaa ihmisiä, mutta tehdä se tyylikkäästi.

Lue myös:

    Uusimmat