Jukka Jalonen, tässä hyvä mies Leijoniin! Kiekkosyksyn suomalaissensaatio noussut jo kuninkaalliseen asemaan – "Kopissa liikun vielä omalla nimellä"

Ilari Melart sivalsi kauden seitsemännen SHL-maalinsa – sivuaa yhden kauden maaliennätystään 0:23
Ilari Melart sivalsi kauden seitsemännen SHL-maalinsa – sivuaa yhden kauden maaliennätystään.

Polvivaivat ja niistä aiheutuneen pelon selättänyt Ilari Melart pelaa sensaatiomaista syyskautta jääkiekon SHL:ssä. Ennätysvire on poikinut myös värikästä suitsutusta seuratovereilta, mikä naurattaa järkälemäistä suomalaispuolustajaa. 

Melart, 30, on tehnyt kunnioitettavan kierroksen ulkomailla jätettyään SM-liigan viiden HIFK-kauden ja Leijonien MM-komennuksen jälkeen keväällä 2013. Melart on nähnyt AHL:n sekä KHL:n, ja nyt hän edustaa jo kolmatta seuraansa Ruotsin SHL:ssä. 

Vaikka ura on jo ennestään komea, tämä syksy näyttää olevan uusi alku Melartin taipaleella.

– Onhan pelaaminen ollut hauskaa, hän aloittaa.

Taustalla on viime kesänä tehty onnistunut polvileikkaus, minkä jäljiltä lihaksiston ja hermoston saaminen täydelliseen tikkiin on vielä hiukan kesken, mutta kivut ovat poissa.  

– Toissa kaudella polvea särki jään ulkopuolella jatkuvasti, mutta se saatiin hoidettua kesän aikana ilman leikkausta. Viime kauden vamma aiheutti puolestaan pelkoa jäällä ja varsinkin kulmiin mentäessä. Nyt polvi on ollut loistavassa kunnossa, sillä lääkäri teki kesällä huippuduunia leikkaussalissa. Minun ei ole tarvinnut kertaakaan miettiä, että voiko polveen luottaa, Melart selvittää MTV Urheilulle.

Tämä on näkynyt tulostaululla. Luulajaa ja Färjestadia edelliset neljä kautta edustanut Melart on takonut Växjölle 11 SHL-ottelussa tehot 7+3 ja sivuaa jo tässä vaiheessa syksyä viimeisen HIFK-kauden maaliennätystään. 

– Kun tulin tänne, valmennus heitti minut heti ylivoimaan ja kannusti vain pelaamaan omaa peliä. Minulla on ihan hyvä laukaus, ja olen saanut myös paikat laukoa. Mutta pitäähän tuossa olla vähän tuuriakin mukana. Hyvä rooli ja ripaus onnea päälle – siinäpä se, kautensa lokakuussa aloittanut Melart avaa. 

Kuningas Ilari

Odottamattoman kovan tehotehtailun lisäksi Melart on näyttänyt vakuuttavaa peruspeliään. SM-liigasta hänet muistetaan rymistelijänä, joka ei pelännyt pudottaa hanskojaan, mutta ulkomaan vuosilta on tarttunut repertuaariin myös muita avuja. 

– Pyrin vieläkin taklaamaan, kun paikka tulee. Puolustushommat tulee edelleen ykkösenä, mutta mielestäni pystyn pelaamaan myös kiekollisena laadukasta peliä näinä päivinä. Pyrin siihen, ja välillä onnistunkin. 

Ja Växjössä Melartin on annettu toteuttaa itseään vapaasti. 

– Uudessa seurassa istutaan usein alas ja saatetaan käydä roolia ja taktiikkaa hyvinkin tarkasti läpi. Täällä ei sitä tehty. Minut heitettiin ensimmäisessä treeneissä kentälle ja sanottiin, että pelaa vaan.

– Joukkueen alkukausi ei ollut mennyt aivan nappiin, ja saatettiin laskea sen varaan, että kun paikalle tulee uutta verta, niin annetaan hänen pelata omaa peliään liikaa miettimättä, Melart toteaa. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Ilari Melartin viivapommi toi Färjestadille vierasjohdon 0:57
Ilari Melart esitteli viivakutiaan Färjestadin paidassa syyskuussa 2017.

Melart onkin pelannut loisteliaan syksyn, mikä ei ole mennyt ohi seuratovereilta.

– Ilari on kuningas. Hänellä on valtava vaikutus siihen, että olemme alkaneet saada pisteitä. Hän on pelannut itseluottamuksella, mikä on tarttunut muihinkin. Hän on iso ja luotettava, ja on osoittanut myös hyökkäystaitonsa hyvän laukauksen voimin, tehohyökkääjä Emil Pettersson kehuu

Melart naureskelee kuullessaan kuninkaallisesta asemastaan. 

– Ruotsin kieli on alkanut vähitellen tarttua, mutta en ole lukenut paikallisia lehtiä. En ole siis huomannut tuota. Helkkarin kiva, jos tällainen termi on otettu käyttöön. Kopin puolella liikun vielä ihan omalla nimelläni, eli sinne se ei ole vielä siirtynyt, Melart heittää. 

"Suomalaispelaajilla täällä erityinen asema"

Melart harkitsi kesällä myös Suomen kaukaloihin palaamista, kun tarjouksia ulkomailta ei kuulunut epävarman tilanteen vuoksi. Kun palautuminen leikkauksesta sujui hyvin, vaihtoehtoja ilmaantui lopulta kaksi. 

– Toisen joukkueen kanssa eivät ajatukset menneet yhteen. Olen kyllä tyytyväinen tähän lopputulokseen.

Melartilla on Växjössä myös suomalaisseuraa, kun puolustaja Miika Koivisto liittyi mukaan vietettyään alkukauden SC Bernissä. 

– Miika on helkkarin mukava äijä ja hyvä pelaaja. Miika on huippuammattilainen: hän on kiertänyt Euroopan kovat sarjat ja vuollut kultaakin maa- ja seurajoukkueessa. Olen iloinen, että hänet saatiin tänne.  

Koivisto oli mukana Jukka Jalosen luotsaamissa kultaleijonissa viime keväänä, Melartin edellinen maajoukkuekomennus on kaudelta 2016-2017. Onko mahdollinen Leijonat-kutsu noussut mieleen huippusyksyn aikana? 

– Jos sieltä kutsu tulee, niin kyllähän minä mukaan lähden, sillä se on kunnia-asia.

– En ole vielä niitä hommia ehtinyt miettiä, kun on vasta reilu kymmenen peliä takana. Fokus on ollut seurajoukkuehommassa, Melart painottaa. 

Ja Växjössäkin on totuttu voittamaan, vieläpä suomalaisvoimin. Keväiden 2015 ja 2018 mestaruusmiehistöissä oli paljon suomalaisia luottopelaajia, Tuomas Kiiskinen, Tomi Kallio, Jani Lajunen ja Janne Pesonen etunenässä. 

– Olen itse asiassa huomannut sen, että suomalaispelaajilla on täällä erityinen asema. He ovat jättäneet itsestään hyvän kuvan paikallisille, ja tuntuu, että kaikki fanit ja seuran henkilökunta pitävät heistä. Kai täällä suomalaiset ovat siis jotain oikein tehneet. Se nimittäin helpotti omaakin saapumista ja sopeutumista tänne, Melart tunnustaa. 

Kai siinä ovat omatkin näytöt auttaneet?

– Ei niistä haittaa ainakaan ole, syksyn SHL-yllättäjä myhäilee. 

Suora lähetys SHL-ottelusta Skellefteå–Rögle lauantaina klo 18.55 C More Maxilla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa!

Lue myös:

    Uusimmat