Juhani Tamminen oli vetää lööpeistä aamukahvit väärään kurkkuun – SM-liigan kohukanukkia oltiin jo heittämässä maasta: "Ilman Kalea se olisi tapahtunutkin"

16:56
Juhani Tamminen vieraili perjantaina Viiden jälkeen -ohjelman 70-vuotishaastattelussa.

Valmentajauransa Turun Palloseuran SM-liigajoukkueessa aloittanut Juhani Tamminen muistaa kanadalaispelaaja Mal Davisin aiheuttaman skandaalin yhdeksi taipaleensa värikkäimmistä episodeista. Tamminen joutui sovittelemaan Raumalla tapahtunutta välikohtausta, jottei Davisia heitetä ulos maasta.

Tamminen hankki juuri kolmenkymmenen vuoden ikään ehtineen Davisin Turkuun syksyllä 1986. Kuumapäinen laitahyökkääjä oli pelannut NHL:ssä satunnaisia kertoja Buffalo Sabresin ja Detroit Red Wingsin joukkueissa, mutta pääasiassa hän oli viettänyt aikansa Buffalon farmijoukkueessa Rochester Americansissa.

Davis oli kova kiinnitys Turkuun, sillä tämä oli takonut vain pari vuotta aiemmin AHL:ssä yhden kauden aikana 55 maalia ja 103 pistettä. Maalintekijällä oli kylläkin kääntöpuolensa.

– Olin samaan aikaan Buffalon Euroopan scoutti. Soitin Scotty Bowmanille, joka oli silloin sekä Buffalon koutsi että GM. Sanoin, että ”Jesus, fucking Christ, I don’t have a scorer”, tänään 70 vuotta täyttävä Tami kertoo MTV Urheilun haastattelussa.

– Meillä oli kyllä lahjakkaita ja pelitaitavia jätkiä, mutta he olivat sellaisia veivaajia.

– Scotty sanoi minulle, että nyt tulee sellainen äijä, että siinä on pitelemistä, mutta se panee kiekon maaliin. Ja molemmat lausunnot pitivät paikkansa, Tamminen nauraa.

Raumalla täydellinen sekoaminen

Tamminen sai pitää Davisin kanssa palaveria tuon tuosta, mutta yhdestä tämän aiheuttamista selkkauksista tuli lopulta valtakunnallinen skandaali. Jo marraskuussa 1986 TPS:n vieraillessa Lukon vastustajana Raumalla Davis pani propellit pyörimään.

– Kaikkihan rakensivat sen asian niin, että minä olin syrjäyttänyt Matti ”Mölli” Keinosen Tepsissä. Hän meni valmentajaksi Lukkoon, ja siitähän syntyi kauhea rivaliteetti, Tamminen alustaa.

Ottelussa maalivahti Jarmo Myllys oli käynyt soittamassa suutaan jäähylle komennetulle Davisille, joka iski veskarin nyrkillä jään pintaan. Lukon pelaaja Matti Forss pamahti paikalle puolustamaan Myllystä kovin ottein, minkä seurauksena sekä Forss että Davis ajettiin ottelusta ulos.

Tuohon aikaan ulosajo oli Rauman Äijänsuolla kirjaimellinen, sillä pukukoppeihin käveltiin ulkoilmassa kumimattoa pitkin.

– Sanoin vähän pienikokoiselle huoltajalle Rannikon Timpalle, että mene sitten katsomaan, että se nuija menee omaan koppiin, Tamminen toteaa.

– Pelin aikana huomasin, että tässä on nyt jotain erikoista. Rannikko oli suurin piirtein katsonut ovenraosta, että nyt se Davis menee ulkokautta Forssin kimppuun.

Lööpit kirkuivat seuraavana aamuna

Pukukopissa jatkunut nujakointi päätyi lopulta aamun lehtiin isoin otsikoin. Turun Sanomien valokuvaaja Veikko Wahlroos oli paikalla, kun Davis riehui Lukon pukukopissa. Wahlroos lähti kuvien ottamisen jälkeen välittömästi kohti Turkua, jotta kuvat saatiin aamun lehteen.

TPS yritti estää kohukuvien julkaisun, mutta laihoin tuloksin. Tapahtumat olivat hyvin muunkin median tiedossa.

– Heräsin perjantaiaamuna siihen, kun Rauman aamuradio soitti kommenttia pelaajastani Malcolm Davisista. Enhän minä tietenkään tiennyt edes kunnolla, että mitä oli tapahtunut, Tamminen sanoo.

– Otin aamulla kahvin Lehtisen kahvilasta matkalla Hirvensalosta toimistolle. Lööpissä oli Malin kuva ja luki kissan kokoisilla kirjaimilla ”Teurastaja riehui Raumalla”. Kioskin pitäjä Pate oli hyvä kaverini, ja sanoin hänelle, että anna minulle tämä.

Tamminen kutsui Davisin toimistolleen heti aamusta.

– Tiesin, että hän keksi jos jonkin näköisiä selityksiä, jos sai hiukankin aikaa. Se selitys alkoi taas, joten sanoin, että ”wait a minute” ja kaivoin Cavaletin salkusta sen lööpin ja liimasin purukumilla seinään. Kysyin, että haluatko sen käännettynä, Tamminen nauraa vedet silmissä.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun näin, että hän vähän laittoi turpaansa kiinni. Sanoin Malille, että jos mikä tahansa lehti soittaa, niin sanot vain, että ”meni yli, olen pahoillani”. Ja minä hoidan, ettei tule loppuvuoden pelikieltoa.

Kummola toi riitapukarit median eteen

Tämä vaara oli totisesti olemassa. Lopulta Davisille määrättiin vain kolmen ottelun pelikielto, mikä tuntuu nykymittapuulla ajateltuna melko kevyeltä rangaistukselta. Tamminen sai selvitettyä asian SM-liigan silloisen toimitusjohtajan Kalervo Kummolan kanssa.

– Siitä alettiin pesemään pelikieltoa, ja nämä vesikauhuiset olisivat antaneet Davisille loppuvuoden pelikieltoa ja lähettää hänet ulos maasta. Ilman Kalea se olisi tapahtunutkin.

– Sain Kalen kanssa sovittua pelikiellon, joka säilytti Kalen kasvot, minun kasvoni, ja Mal sai kuitenkin pienimuotoisen opetuksen, Tami tiivistää.

Kummola käskytti sekä Davisin että Forssin paikalle Tampereelle sopimaan tapauksen julkisesti. Kurinpitopäätöksessä liigapomo painotti kielimuurin olleen yksi syy tilanteen kärjistymiseen pukukopissa.

Davis oli oman kertomansa mukaan ollut pihalla etsimässä jäätä kipeää niskaansa varten ja nähnyt Lukon avoimessa kopissa Forssin istumassa. Paikalla ollut Lukon kanadalaispelaaja Brad Palmer oli vahvistanut, ettei jälkipelissä ketään enää lyöty. Myös huhut Lukon huoltajan silmän muurautumisesta umpeen olivat Kummolan käsityksen mukaan satua.

Palkka aiheutti kinaa TPS:ssä

Davis on jäänyt SM-liigan historian yhtenä värikkäimmistä ulkomaalaisvahvistuksista. Tehojakin syntyi, sillä viisi vuotta Turussa viettänyt kanukki paukutti toisella kaudellaan 1987–88 komeat tehot 32+12=44 yhtä monessa ottelussa. Päävalmentajaksi siirtyneen Hannu Jortikan ensimmäisenä kultakeväänä 1989 hyökkääjä iski kymmenessä pudotuspeliottelussa yhdeksän maalia.

Tammisen mukaan Davisista ei koskaan koitunut mitään vaikeuksia pelitapahtumien ulkopuolella.

– Ei koskaan. Hän eli kuin kello, mutta hänellä naksahti tuossa pelissä. Hän oli heittänyt AHL:ssä Rochesterissa yli 50 kaappia kaudessa, mutta juuri näiden ominaisuuksien takia Bowman ei ottanut häntä Buffaloon, Tamminen sanoo.

Yksi vääntö Davisin kanssa koski kuitenkin tämän palkkaa. Pelaajalla ei ollut sopimusta tehdessään tietoa, että luvatusta palkasta vähennetään verot.

– Muistan vielä, että sopimus oli 32 500 taalaa. Vedettiin nimet alle, ja kaikki toimi helvetin hyvin, Tamminen muistelee.

– Välissä hän oli saanut kuulla muilta SM-liigan kanadalaisilta, että täällä Suomessa on tällainen juttu kuin nettosopimus. Hän tuli yhtenä aamuna banaani otsassa sanomaan, että hänen palkastaan on vähennetty verot. Sanoin, että niin on kaikilla muillakin. Ongelmana oli se, ettei agentti ollut kertonut sitä hänelle.

– Hän suurin piirtein kieltäytyi menemästä aamujäille. Sanoin, että tee ihan mitä tykkäät, niin minä voin aloittaa pakkaamisen.

Iltapäivällä Tamminen ja Davis ottivat yhteyden rapakon taakse. Lopulta Buffalosta kerrottiin Davisille, että verot on maksettava Suomessakin samaan tapaan kuin mistä tahansa työstä.

– Kyllä hän siitä vähän rauhoittui. Siinä oli onni, että hän tuli sinne minun aikanani. Jos siellä olisi ollut jotkut merkonomit pyörittämässä hommaa, niin hän olisi rikkonut koko talon, Tamminen naurahtaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja