Juhani Tammisen ja René Faselin välit tulehtuivat lopullisesti halpamaisesta tempusta – 22 vuotta myöhemmin kiekkopomo torpedoi Tamin pestin

Erikoisvieraana Juhani Tamminen 16:56
Juhani Tamminen vieraili perjantaina Viiden jälkeen -ohjelman 70-vuotishaastattelussa.

Tiistaina 70 vuotta täyttävä jääkiekkopersoona Juhani Tamminen sai kokea vuonna 1992 Kansainvälisen jääkiekkoliiton nykyiseltä puheenjohtajalta René Faselilta sellaista kohtelua, ettei sovintoa kaksikon välillä ole tapahtunut tähän päivään mennessä.

1980- ja 90-lukujen taitteessa kolme vuotta HC Sierren joukkuetta valmentanut ja seuran paikalliseen A-liigaan nostanut Tamminen valittiin kesällä 1991 Sveitsin maajoukkueen päävalmentajaksi.

Turkulaiskoutsi ehti valmentaa vain 20-vuotiaiden MM-kisat ja talven 1992 Albertvillen olympialaiset, kunnes sai yllättäen potkut tehtävästään. Sveitsi oli kokenut olympialaisten alkulohkossa 3-4-tappion isäntämaa Ranskalle ja pudonnut pois jatkopeleistä, mitä Tamminen piti aivan rutiinitason suorituksena.

Fasel toimi tuolloin Sveitsin jääkiekkoliiton puheenjohtajana. Kiekkopomo oli vakuuttanut Tammiselle, että panostus oli olympialaisten sijaan kevään 1992 MM-kioissa. Valmentaja sai kuitenkin lukea potkuistaan mediasta heti kevätkisojen jälkeen.

– Tulin kotiin Albertvillen kisoista ja olin niin puhki kuin ihminen voi olla. Avasin television ja näin teksti-tv:ssä otsikon. Ajattelin, että jaaha, tämä menee hienosti, Tamminen huokaisee.

– Yritin saada häntä raivokkaasti kiinni, mutta hän ei vastannut. René menetti silloin täysin minun kunnioitukseni silloin.

– Se raukka söi sanansa eikä uskaltanut kohdata minua enää, vaikka hän oli sama jätkä, joka palkkasi minut edellisessä kesäkuussa, Tamminen hämmästelee.

Näpäytys MM-kisoissa

Faselista ei kuulunut mitään pitkään aikaan. Vasta kevään MM-kisoissa Tami havaitsi entisen työnantajansa VIP-tiloissa.

– Tein sellaisen liikkeen, että menin sanomaan hänelle kaikkien dirikoiden edessä, että ”René, remember me? I’m the guy you hired”.

– Sen jälkeen hän on sitten yrittänyt mielistellä milloin missäkin. Tämmöisiä veljiä tässä tulee vastaan, Tamminen tuhahtaa.

Kaksikon välinen historia ei kuitenkaan päättynyt vielä tähän.

Erikoinen käänne 22 vuotta myöhemmin

Juhani Tamminen oli vuonna 2014 ehdolla Etelä-Korean maajoukkueen päävalmentajan paikalle. Maa oli saanut vuoden 2018 olympiakisat, joihin valmistautuminen oli jo hyvässä vauhdissa.

Tamminen luuli jo saaneensa pestin, kun yllättävä hiljaisuus alkoi herättää hänen epäilyksensä. Pian kävi ilmi, ettei pestiä tulekaan. Fasel oli puuttunut Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtajana peliin ja estänyt valinnan.

Tämän käänteen myös IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola vahvisti MTV Urheilulle. Tamminen ei vieläkään tiedä, mikä Faselin väliintulon motiivi oli.

– En tiedä. Ne ovat tällaisia pikkusieluja, Tamminen tuhahtaa.

– Suomalainen mies on tottunut siihen, että kätellään, ja paperit tulevat perässä. Sitten se alkoi kestää. Soitin Kalelle ja kysyin, että mitä vi**n mikkihiiriä nämä ovat? Sitten ne palkkasivat jonkun neljännen luokan kanadalaisen.

Tamminen näki, että projekti olisi sopinut hänelle kuin nenä päähän. Hän oli vetänyt vastaavia hankkeita myös Sveitsin ja Ranskan jääkiekon edistämisessä.

Kummola on joutunut vuosien saatossa hankalaan välikäteen Tammisen ja Faselin keskellä.

– Meillä on terve ja molemminpuolinen kunnioitus Kalen kanssa. Kumpikin arvostaa toistensa intohimoa. Aika harva ymmärtää sen kansainvälisen leikin paremmin tässä valtakunnassa kuin Kale ja meikäläinen, Tamminen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat