Juha Mieto eristäytyi kotiinsa ja teki terveellisen lupauksen – Pertti Ukkola eri linjoilla koronaviruksesta: ”Aikamoista yliampumista”

Hiihtäjälegenda Juha Mieto, 70, ottaa koronaviruspandemian vakavasti ja on eristäytynyt kotiinsa. Painin olympiavoittaja ja maailmanmestari Pertti Ukkola, 69, sen sijaan ärähtää: hänen mukaansa koronatoimenpiteet ja -ohjeistukset ovat ylimitoitettuja.

Hallitus antoi maanantaina toimintaohjeen, joka velvoittaa yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Keskustan kansanedustajana vuosina 2007–2011 toiminut Juha Mieto pitää ratkaisua oikeana ja kiittää, että hallitus on osannut pääministeri Sanna Marinin johdolla viestiä asian hyvin kansan tietoisuuteen.

– Terveyshän on aina ihmisille numero 1. On pyrittävä siihen, että koronavirus ei leviäisi tänne niin laajasti. Jos yhtäkkiä tulisi kauhea ruuhka terveyskeskuksiin ja hoitajille, ei riittäisi kapasiteettia, Mieto analysoi MTV Urheilulle.

– Vara on kuitenkin parempi kuin vahinko. Vahinkoa ei saa enää takaisin.

”Nyt on hyvä pudottaa painoa”

Mieto on itse karanteenissa jopa mielellään.

– Olen luonteeltani erakko ja toteutan nyt sitä. En ole vielä käynyt missään muualla kuin pihallani. Minulla on puita ja puuhastelua.

Kurikan jätti on eristäytyessään jättänyt aiemmat päivittäiset ravintolaruokailutkin kokonaan pois. 

– Kaupassa saisi käydä, mutta en ole siellä vielä käynyt. Poika varmaan tuo, mitä tarvitsee.

Eikä tässä kaikki, vaan Mieto on myös tehnyt sanojensa mukaan ”uudenvuodenlupauksen”.

– Nyt on hyvä pudottaa painoa ja ryhdistäytyä, kun ei saa mennä ulos syömään. Ravintolan seisovan pöydän sijaan nyt saa itse laittaa ruokaa pikkuisen maltillisemmin. Samalla voi kuntoilla, vetää raikasta ilmaa ja nauttia.

Uni on ainakin tuoreeltaan maittanut eri lailla.

– Pitkästä aikaa nukuin tänä aamuna pommiin. Kello oli kymmenen yli kahdeksan. Kaipa koko kroppa on omaksunut tämän ja rauhoittunut.

”Raja tuntuu alhaiselta”

Koronavirustilanne ei ole puolestaan juurikaan muuttanut elokuussa 70 vuotta täyttävän painijasuuruus Pertti Ukkolan arkea. Hän pitää viimeaikaisia koronareaktioita ”aikamoisena yliampumisena”.

– Luulen, ettei tilanne ole ihan niin voimakas kuin annetaan ymmärtää. Ammutaan yli, mutta niin yleensä tehdään, Ukkola ärähtää.

Legenda kritisoi myös linjattua 70 vuoden eristäytymisikärajaa.

– Siihen olisi voinut lyödä 10 vuotta lisää. Totta kai on huonokuntoisia ihmisiä, mutta niitä löytyy viisi- ja kuusikymppisistäkin, jotka voivat tartunnan saatuaan kuolla. Raja tuntuu alhaiselta.

”Suurta hallaa”

Ukkola touhuaa valmennuksen parissa ja on puhelinhaastattelua tehtäessä autossa painijaporukan kanssa. Mukana ovat muun muassa Elmer Mattila ja Artjom Shapovalov, jotka ovat tähdänneet olympiakarsintoihin.

– Ollaan Luostotunturilla hiihtämässä, kun missään ei pääse painimaan. Puhutaan myös naisista, kun niitä ei näe missään.

Koronatilanne harmittaa Ukkolaa huippu-urheilijoiden arjen mutkistuessa.

– Jos kesäolympialaiset pidetään ajallaan, onko kaikilla kuitenkaan tasavertaiset mahdollisuudet harjoitella niihin? Kaikki salit ovat kiinni esimerkiksi meidän poikiamme ajatellen.

Juha Mieto summaa tilanteen urheilun seuraajan ja seurojen vinkkelistä.

– Vaikka olen innokas seuraamaan urheilua, pikkutauko voi olla siinä paikallaan, mutta seuroille tämä tekee totta kai suurta hallaa taloudellisesti.

Lue myös:

    Uusimmat