Mainos

Jugoslaviassa odotellaan vaalituloksia

Jugoslavian liittovaltiossa eli Serbiassa ja Montenegrossa on tänään äänestetty presidentistä ja parlamentista. Tiedot vaalien kulusta ovat ristiriitaisia. Opposition menestys mielipidemittauksissa ja epäilyt presidentti Slobodan Milosevicin leirin vaalivilpistä luovat jännitystä pinnan alla.

Opposition mukaan muun muassa Montenegrossa on muutamilla äänestyspaikoilla ollut häiriöitä, kun sotilaat ja liittovaltiomieliset ovat ajaneet pois vaalitarkkailijoita. Jugoslavian uutistoimisto Tanjug puolestaan kertoo, että kansainväliset vaalitarkkailijat eivät olisi havainneet häirintää.

Kansalaiset odottelevat tulosta presidentinvaalien tulosta ristiriitaisin tuntein, sillä sekä oppositio että asemaansa puolustava presidentti Slobodan Milosevic valmistautuvat viettämään voitonjuhlaa. Iltaa kohden myös poliisi on vahvistanut joukkojaan Belgradissa.

Vaaleja edeltävä mielenilmaus Montenegrossa

Jugoslavian liittopresidentin vaaleissa Slobodan Milosevicin vastaehdokkaita on neljä. Kaikkien julkaistujen mielipidemittausten mukaan oppositio voittaa vaalit, tosin aivan tuoreimmissa mittauksissa Milosevicin vahvimman vastaehdokkaan Vojislav Kostunican etumatka oli kaventunut. Liittovaltion presidentti valitaan ensimmäistä kertaa suorilla vaaleilla, ja tänään järjestetään myös paikallisvaalit.

Tunnelma vaalien aattona kiristyi, kun Jugoslavian hallitus syytti maan oppositiovoimia aikeista kaapata valta ennen kuin virallinen vaalitulos on julistettu. Hallitus on lisäksi syyttänyt oppositiota mielipidemittausten väärentämisestä ja väittänyt eräiden ulkovaltojen yrittävän ostaa oppositiolle ääniä.

Hallituksen lausuntoa ja ulkomaisten toimittajien karkotusta pidetään diplomaattipiireissä merkkinä siitä, että hallitus valmistelee jonkinlaista väliintuloa vaalien jälkeen tänään illalla. Milosevicin on myös epäilty aikovan turvautua vaalivilppiin varmistaakseen jatkonsa.

Kosovossa YK:n rauhanturvaajat ovat varautuneet turvaamaan omalta osaltaan vaalien sujumista. YK ilmoitti lähettävänsä äänestyspaikoille todistajia seuraamaan, ettei äänestysuurnia sormeiltaisi. Kosovon albaanit aikovat boikotoida vaaleja. Myös Montenegron äänestäjiä on kehotettu boikotoimaan presidentinvaaleja.

Aamupäivällä vielä rauhallista

Vaalihuoneistot Jugoslaviassa avattiin aamulla kello 9 Suomen aikaa ja ne suljetaan illalla kello 19. Kosovossa vaalihuoneistot kuitenkin menevät kiinni turvallisuussyistä ennen pimeän tuloa jo kello 17. Äänestyspaikoille syntyi jonoja jo heti aamulla etenkin vanhempien äänestäjien kiirehtiessä vaalipaikoille.

Vaalipäivä on toistaiseksi sujunut rauhallisesti, mutta varsinkin opposition kannattajien keskuudessa kytee rauhallisen pinnan alla epäilys, että vaalihuoneistojen sulkemisen jälkeen ja ensimmäisten tulosten tullessa kaduilla saattaa syntyä levottomuuksia. Vaalivilppiä epäilevä oppositio on kehottanut ihmisiä odottamaan tuloksia kaduilla eikä luottamaan valtiojohtoisten tiedotusvälineiden antamiin tietoihin.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.