Mainos

Jugoslaviassa juhlitaan opposition voittoa

Jugoslavian pääkaupungin Belgradin kaduille odotetaan jopa 200 000 mielenosoittajaa.

Jugoslavian poliittinen tilanne on kaaoksessa

Tuhannet ihmiset ovat kerääntyneet Jugoslaviassa opposition suurmielenosoitukseen Belgradin keskustaan.
Belgradin keskustaan odotetaan jopa 200 000 ihmistä osoittamaan mieltä presidentti Slobodan Milosevicia vastaan.

Opposition mukaan sen ehdokas Vojislav Kostunica on tullut jo valituksi Jugoslavian presidentiksi, kun hän sai opposition ääntenlaskun mukaan yli puolet äänistä vaalien ensimmäisellä kierroksella. Virallinen Jugoslavia on kuitenkin järjestämässä uutta äänestyskierrosta presidentin valitsemiseksi. Se ilmoittaa, että kukaan ei ole saanut yli puolta vielä tähän mennessä lasketuista äänistä. Oppositio aikoo boikotoida uutta äänestystä.

Poliisi on yrittänyt vaikeuttaa mielenosoituksen onnistumista etukäteen. Mielenosoitus oli tarkoitus pitää parlamentin luona, mutta poliisi käski väkeä siirtymään muualle. Myös kaupungin ainoa riippumaton radioasema on tänään vaiennut eikä voi siten levittää tietoa mielenosoituksesta.

Parhaillaan käynnistyvä mielenosoitus on tärkeä koe oppositiolle. Sen täytyy todellakin saada Belgradin keskustaan satoja tuhansia ihmisiä, jotta se voi todistaa olevansa tarpeeksi vahva uhmaamaan vallastaan kiinni pitävää Miloseviciä.

EN poistaisi pakotteet

Euroopan neuvosto haluaa purkaa Jugoslavian vastaiset pakotteet riippumatta siitä kuinka maan vaaleissa lopulta käy.

Neuvoston pääsihteeri Walter Schwimmer sanoo tukevansa pakotteiden poistamista vaikka "pahin mahdollinen skenaario" toteutuisi ja Slobodan Milosevic voittaisi presidentinvaalien toisen kierroksen.

Schwimmerin mukaan pakotteet vain entisestään vahingoittavat paljon kärsinyttä Serbian kansaa, joka on jo vaaleissa osoittanut tahtonsa muutokseen.

Milosevicille etsitään turvapaikkaa

Milosevicille etsitään turvapaikkaa

Jugoslavian entinen pääministeri Milan Panic on ehdottanut presidentti Slobodan Milosevicille väliaikaista turvapaikkaa Venäjältä. Yhdysvalloissa liikemiehenä toimiva Panic ilmoitti eilen kirjoittavansa Venäjän presidentille Vladimir Putinille, että tämä ottaisi Milosevicin hoteisiinsa, jotta "verenvuodatukselta" säästyttäisiin.

Panicin mukaan Milosevic on kuin nurkkaan ahdistettu eläin, jonka turvallisuus kotimaassa on vaarassa. Panic olisi valmis lähettämään Yhdysvalloista koneen hakemaan Milosevicia, jos slaavikumppani Venäjä soisi presidentille suojan.

-Miten olisi Siperia, kommentoi eräs amerikkalaisviranomainen Panicin aikeista kuultuaan.
(MTV3-STT- Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.