Mainos

Jugoslavian oppositiolle monen maan tuki

Euroopan unionin ulkoasiainkomissaari Chris Patten sanoo toivovansa, että kansannousu Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia vastaan osoittautuu peruuttamattomaksi.

-Serbian rohkeat ihmiset ovat ilmaisseet kantansa selkeästi, Patten sanoi yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa. Myös YK:n ihmisoikeusraportoija Balkanilla Jiri Dienstbier tukee Jugoslavian oppositiota ja vaatii presidentinvaalin ääntenlaskua tehtäväksi uudelleen.

Hänen mukaansa esimerkiksi Kosovon kohdalla YK:n ja Jugoslavian hallituksen tulkinnat äänimääristä poikkesivat toisistaan. Dienstbierin mukaan Kosovon vaalipiiriin ilmaantui 95800 ääntä enemmän kuin oli vaaleissa äänestäjiä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright vetoaa länsihallituksiin, jotta nämä tukisivat Jugoslavian oppositiota saadakseen Milosevicin myöntämään tappionsa syyskuun vaalissa.

Jugoslavian oppositiojohtaja Vojislav Kostunica on oppositiolähteiden mukaan valmis vierailemaan Moskovassa, jos hän saa virallisen kutsun Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta.

Putin on kutsunut Moskovaan sekä Milosevicin että Kostunican. Milosevic ei ole ilmoittanut mahdollisesta aikeestaan matkustaa Venäjälle.

Dinkic: Oppositiolla käsissään todiste vaalituloksesta


Serbian oppositio sai todisteen Jugoslavian vaalien todellisista tuloksista, kun ääntenlaskennasta vastanneen maan tilastokeskuksen ikkunasta heitettiin ulos tulokset sisältävä tietokonelevyke, opposition edustaja kertoi illalla Belgradissa.

-Joku heitti levykkeen meille tilastokeskuksen ikkunasta. Levyke sisältää tarvitsemamme tiedot kultakin äänestyspaikalta, riippumattoman G17-tutkimuslaitoksen johtaja Mladjan Dinkic sanoo. Hän johtaa mielenosoittajia, jotka ovat kokoontuneet tilastokeskuksen eteen vaatimaan yksityiskohtaista äänestystulosten julkistamista.

Kostunica puhuu kansalle. 27.9. 2000.

Tilastokeskuksen johtaja oli aiemmin kieltäytynyt antamasta tietoja opposition käyttöön. Dinkic kieltäytyy kuitenkin esittelemästä tietokonelevykkeen sisältöä. Hänen mukaansa tulosten julkistaminen on keskusvaalilautakunnan asia. Hänen mukaansa tutkimuslaitos haastaa presidentti Slobodan Milosevicin ja keskusvaalikomission oikeuteen, jollei todellisia vaalituloksia julisteta ennen puoltayötä.

Vaaliviranomaisten mukaan opposition presidenttiehdokas Vojislav Kostunica (kuvassa) ei saanut yli puolta annetuista äänistä vaalien ensimmäisellä kierroksella, minkä takia kakkoskierros Kostunican ja Milosevicin kesken järjestetään ensi sunnuntaina.

Oppositio pitää tulosta väärennettynä, ja katsoo Kostunican voittaneen vaalit ensimmäisellä kierroksella.
(STT-AFP-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.