Jugoslavian mielenilmaukset laajenevat

Arviolta satatuhatta ihmistä on marssinut eri puolilla Serbiaa vaatien presidentti Slobodan Milosevicin eroa. Mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti ilman poliisin puuttumista asioihin.

Jugoslaviassa käynnistyi tänään yleislakko, jonka avulla oppositio yrittää pakottaa presidentti Slobodan Milosevicin luopumaan vallasta. Mielenosoittajat rakensivat tiesulkuja sekä pääkaupungissa Belgradissa että muualla maassa ja julkinen liikenne oli pysähdyksissä. Poliisi kuitenkin purki tiesulut myöhemmin päivällä. Noin 35 000 ihmistä osallistui kahteen eri mielensoitusmarssiin Belgradissa. Ihmiset vaativat Milosevicia tunnustamaan vaalitappionsa ja luovuttamaan vallan oppositiojohtaja Vojislav Kostunicalle. Noin 15 000 opiskelijaa ja yliopiston opettajaa vastusti keskusvaalilautakunnan päätöstä järjestää presidentinvaalin toinen kierros lokakuun 8. päivänä. Yliopiston opettajat sanoivat, etteivät he pidä luentoja ennen kuin riippumaton tutkijaryhmä laskee uudelleen syyskuun 24. päivän äänet. Toiseen mielenosoitukseen osallistuneet 20 000 ihmistä marssivat pääkaupungin keskustan halki ja vaativat samoin Milosevicia luopumaan vallasta. Myös Novi Sadissa ja Nisissä tuhannet opiskelijat ja opettajat marssivat, ja noin kymmenessä muussakin kaupungissa järjestettiin mielenosoituksia. -Koko Serbia on nyt liikkeellä ja olemme tilanteessa, jossa ihmiset ohjaavat puolueita eikä päinvastoin, sanoi Kostunica tiedotustilaisuudessa Belgradissa.

Sähköntuotanto uhattuna

Uutistoimisto Betan mukaan rautatietyöläiset estivät junia kulkemasta päälinjalla Belgrad-Montenegro. Pozarevacissa noin 7500 kaivostyöläistä yhtyi Kolubaran kaivostyöläisten jo perjantaina aloittamaan lakkoon. Serbian sähköntuotanto on riippuvainen Kolubaran kivihiilituotannosta. Valtiollinen sähkölaitos varoittikin sähkökatkoksista. Lakko uhkaa pysäyttää Obrenovacin voimalan, joka tuottaa puolet Serbian käyttämästä energiasta. Yleislakkokampanjan alku näytti aluksi hitaalta ja varovaiselta, mutta iltapäivällä yhä useampi taho liittyi siihen. Lakkoja ja mielenosoituksia oli mm. Uzicessa, Borissa ja Pozarevacissa, kertoi jugoslavialainen uutistoimisto Beta. Kragujevacin teollisuuskaupungissa kymmenet tuhannet ihmiset marssivat kaduilla osoittaen tukeaan läheisen valtion omistaman Zastavan autotehtaan ja Namensakn asetehtaan työntekijöiden lakolle. Monet koulut olivat kiinni. Oppositio ja useat läntiset hallitukset ovat julistaneet vaalien voittajaksi opposition ehdokkaan Vojislav Kostunican. Oppositio on kieltäytynyt keskusvaalilautakunnan julistamasta toisesta äänestyskierroksesta Kostunican ja Milosevicin kesken.

Milosevic aikoo pysyä virassaan

Maan presidenttiä mielenosoitukset eivät näytä hetkauttavan. Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic antoi tänään harvinaisen, suoraan Jugoslavian kansalaisille osoitetun televisiolausunnon. Milosevic teki televisiossa selväksi, ettei hän hyväksy syytteitä vaalivilpistä maan kiistellyissä presidentinvaaleissa. -Haluan kertoa teille maamme tilasta ennen (vaalien) toista kierrosta, Milosevic ilmoitti RTS-televisiokanavan lähettämässä ohjelmassa. Milosevic valitti, että länsimaat ovat asettaneet "nukkehallituksia" moniin Balkanin maihin. -Koska olemme vastustaneet tällaista kohtaloa maallemme, meidät on altistettu painostukselle kaikin nykymaailman tarjoamin keinoin, Milosevic sanoi lisäten, että suurvaltojen tarkoituksena on Jugoslavian tuhoaminen.

Kostunica harkitsee neuvotteluja

Oppositiojohtaja Vojislav Kostunica ilmoitti saaneensa Venäjän presidentin Vladimir Putinin aiemmin päivällä esittämän neuvottelutarjouksen ja harkitsevansa sitä. Putin tarjoutui keskustelemaan molempien osapuolten kanssa vaalituloskriisin ratkaisemiseksi. Aiemmin tänään Kostunica arvosteli sekä Venäjän että Yhdysvaltojen toimintaa Jugoslavian tilanteessa. Kostunica arvosteli Venäjää "liiallisesta varovaisuudesta" suhtautumisessa "täysin selvään" vaalitulokseen. Kostunica ei ollut myöskään tyytyväinen Yhdysvaltojen panokseen Jugoslavian tilanteessa. Hänen mielestä Yhdysvallat toimi "epäviisaasti ja epäoikeudenmukaisesti" vaatimalla vaalitaistelun aikana Milosevicin viemistä Haagin sotarikostuomioistuimeen. Kostunican mukaan tämä on vain lisännyt Milosevicin päättäväisyyttä pysyä vallassa.
(STT-MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat