Jugoslavia karkottaa toimittajia

Jugoslavian viranomaiset karkoittavat toimittajia presidentinvaalien alla.

Milosevicin vastustajat epäilevät vaalivilppiä

Jugoslavian viranomaiset ovat STT:n saamien tietojen mukaan antaneet runsaalle parillekymmenelle ulkomaiselle toimittajalle määräyksen lähteä maasta vuorokauden kuluessa. Toimittajien joukossa on Yleisradion radiouutisten ulkomaantoimittaja Jaakko Lensu.

Jugoslavian viranomaiset eivät ole ilmoittaneet syytä sille, että näiltä toimittajilta on evätty viisumi ja työlupa. Toimittajat saivat tänään määräyksen lähteä maasta 24 tunnin kuluessa. Jugoslaviassa pidetään sunnuntaina vaalit, joissa maalle valitaan uusi presidentti ja parlamentti.

Useissa ulkomaisissa arvioissa on pelätty, että presidentti Slobodan Milosevic saattaa turvautua vaalivilppiin pysyäkseen vallassa.

Mielipidekyselyjen mukaan oppositiorintaman ehdokas Vojislav Kostunica voittaa ensimmäisen kierroksen, mutta ei yllä yli 50 prosenttiin äänistä.

Ei EU-tarkkailijoita

Jugoslavia ei päästä EU:n tarkkailijoita seuraamaan ensi sunnuntaina pidettäviä presidentinvaaleja. EU:n oli määrä lähettää vaalitarkkailijoiksi kaksikymmentä parlamentaarikkoa.

Suomesta tehtävään oli valittu keskustapuolueen kansanedustaja Lauri Oinonen.

Ääniero ratkaisee

Jugoslavian vaaliasetelmat ovat herättäneet spekulointia. Äänioikeutettujen määrä on noussut edellisten vaalien 7,1 miljoonasta 7,8 miljoonaan, vaikka väkiluku on maastamuuton ja syntyvyyden laskun takia pudonnut. Äänioikeus on myös Kosovon albaaneilla, jotka eivät aio äänestää.

Kosovo on jaettu ja liitetty kahteen Serbiaan kuuluvaan suureen vaalialueeseen, minkä vuoksi vaalitarkkailu

Vojislav Kostunica on opposition ehdokas.

on käytännössä mahdotonta. Vaaleja boikotoi myös Jugoslavian pienempi osatasavalta Montenegro, jossa äänestyspaikkoina toimivat mm. ravintolat ja yksityisasunnot. Kahtia jakautuneessa Montenegrossa on
600 000 asukasta, joista noin puolet tukee vaaliboikotin julistanutta presidentti Milo Djukanovicia.

Belgradilainen politiikan tutkija Milan Milosevic pitää vaalivilppiä täysin mahdollisena. Hänen mielestään ratkaisevaa on se, mikä on opposition ehdokkaan ja presidentti Slobodan Milosevicin välinen ääniero ensimmäisellä kierroksella.
-Jos ero on 700 000 ääntä opposition hyväksi, tulosta on vaikea väärentää. Jos ero on 200 000 ääntä, mitä tahansa on odotettavissa, hän ennustaa.

Milan Milosevic sanoo, että Slobodan Milosevicilla on 1,5-2 miljoonaa "varmaa äänestäjää", kun taas opposition mahdollisuudet riippuvat äänestysaktiivisuudesta. Joissakin mielipidemittauksissa on ennakoitu jopa 70-80 prosentin äänestysvilkkautta.

Milosevicilla yhä takaportti


Kaikkien vaaliviikolla julkistettujen gallupien mukaan demokraattisen opposition (DOS) Vojislav Kostunica voittaa ensimmäisen kierroksen, mutta ei yllä kuitenkaan tarvittavaan yli 50 prosentin äänisaaliiseen.

Kahden viikon päästä pidettävä toinen kierros käytäisiin Milosevin ja Kostunican välillä. Kyselyt ennakoivat Kostunican voittoa. Vain harva uskoi vaaliviikolla Belgradissa, että Milosevic luopuu vallasta sovinnolla. Yleisin veikkaus oli, että Milosevic käyttää taas perustuslaillista takaporttia: hän istuu loppuun nykyisen kautensa, joka päättyy virallisesti vasta ensi kesänä.

Joidenkin toisten arvioiden mukaan vaaleilla ei ole todellista merkitystä siinäkään tapauksessa, että Kostunica valitaan liittopresidentiksi. Liittovaltio on käytännössä kuollut, sillä Montenegro ei ole enää vuosiin ollut mukana päätöksenteossa.

Todellinen valta on Milosevicin sosialistien, hänen vaimonsa johtamien kommunistien ja Vojislav Seseljin radikaalien käsissä olevalla Serbian hallintokoneistolla. Serbian parlamentti- ja presidentinvaalit ovat vuorossa vasta ensi syksynä. Myös väkivallan vaihtoehto pelottaa ihmisiä. Opposition johtajat ovat kehottaneet äänestäjiään odottamaan sunnuntaisen vaalin tuloksia kaduilla.

Liittoarmeijan kenraali, Milosevicin hyvä ystävä, Nebojsa Pavkovic ilmoitti vaaliviikolla, että armeija estää kaikki opposition yritykset "ottaa valta väkivalloin". Oppositio tulkitsi kenraalin varoituksen merkiksi siitä, että "valtakoneisto on paniikissa".

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat