Mainos

Journalistiliitto paheksuu porttikieltoa eduskuntaan

Suomen Journalistiliiton mielestä MTV:n Uutisten toimittaja Jarkko Sipilän eduskuntaan saama porttikielto on ennenkuulumaton. Liiton mukaan päätöstä on vapaan tiedonvälityksen maassa mahdoton ymmärtää tai hyväksyä. Toimittajan tehtävä on hankkia uutisia, eikä häntä koske viranomaisten salassapitovelvollisuus.

Suomen journalistiliitto ei hyväksy MTV3:n uutistoimittajan Jarkko Sipilän julistamista eduskunnassa ei-toivotuksi henkilöksi. Eduskunnan puhemiehen ja pääsihteerin päätös on liiton mukaan ennenkuulumaton ja mahdoton ymmärtää, koska Sipilä työskenteli normaalien journalististen periaatteiden mukaan. Menettely ei liiton mukaan ole hyväksyttävää vapaan tiedonvälityksen maassa.

SJL paheksuu menettelyä eduskunnan puhemies Riitta Uosukaiselle ja eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitiselle osoitetussa kirjeessä. Uosukainen ja Tiitinen asettivat loppuviikosta Sipilälle porttikiellon tämän kerrottua jutussaan Tampereen EU-kokoukseen liittyvien muistioiden sisällöstä. Viime viikon keskiviikkona esitetyssä jutussa kerrottiin mm., että EU-maat ovat erimielisiä pakolais- ja turvapaikan hakemista koskevista kysymyksistä.

SJL:n kirjeessä muistutetaan, että toimittajan tehtävä on hankkia ja julkaista uutisia eikä häntä tässä roolissa koske viranomaisia sitova salassapitovelvollisuus. Eduskunnassa tehty päätös tarkoittaa journalistiliiton mukaan sitä, että viranomainen on yrittänyt estää toimittajan hankkiman uutisen julkaisemisen ja tässä epäonnistuttuaan rankaissut toimittajaa.

Suomen tulisi edistää avoimuutta EU:ssa

SJL:n mielestä Suomen pitää yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa edistää sitä, että asioiden valmistelu EU:ssa perustuu avoimeen tiedonvälitykseen ja laajaan kansalaiskeskusteluun.

-Valmistelun tiukka salassapito lisää kansalaisten epäluuloja ja heikentää hallinnon uskottavuutta, liitto toteaa tiedotteessaan. Sipilän porttikieltoa on pidetty poikkeuksellisena, koska vastaavaa menettelyä ei ole tiettävästi rauhan oloissa aiemmin noudatettu. Myös menettelytapa ja muotoseikat ovat herättäneet arvostelua, koska asiasta ilmoitettiin puhelinsoitolla MTV3:n päätoimittajalle, eikä esimerkiksi rangaistuksen pituudesta ole tietoa.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen perusteli perjantaina päätöstä sillä, että Sipilä olisi rikkonut toimittajien yleisesti eduskunnassa noudattamia pelisääntöjä. Tiitisen mukaan myös valtiopäiväjärjestyksen 54f -pykälä edellyttää, että EU:n asioiden käsittelyyn osallistuvien valiokuntien jäsenten on noudatettava asian laadun edellyttämää vaiteliaisuutta.

MTV3 pitää porttikieltopäätöstä perusteettomana

MTV3:n uutistoimitus on lähettänyt eduskunnan puhemiesneuvostolle kirjeen porttikieltojupakan takia. Päätoimittaja Juhani Pekkala perää kirjeessä puhemiesneuvostolta kirjallisesti vastausta siihen, miten toimittaja Jarkko Sipilän työtä rajoitetaan eduskunnassa. Lisäksi MTV haluaa tietää päätöksen perustelut.

MTV3:n eduskunnan puhemiesneuvostolle lähettämä kirje:

MTV3


Jussi Erosen Seitsemän uutistenjuttu porttikieltotapauksesta. (1:26) Haastateltavana Suomen journalistiliiton
puheenjohtaja Pekka Laine.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.